Plominu certifikati za kvalitetu i zaštitu okoliša

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Termoelektrana Plomin od jučer posjeduje dva nova međunarodna certifikata: ISO 9001:2008 za sustav upravljanja kvalitetom i ISO 14001:2004 za sustav upravljanja okolišem.

Direktoru Mihajlu Mirkoviću svečano ih je uručio Darko Gojić, direktor certifikacijske kuće SGS, u prisutnosti predsjednika Uprave HEP-a Tomislava Šerića sa suradnicima, HEP-ovih poslovnih partnera i predstavnika lokalne samouprave.

- Do sada smo imali ISO9001 za dopremu ugljena, a sada smo to proširili na cijeli proces proizvodnje. Ono što nam slijedi je poboljšanje svih procesa unutar sustava. ISO9001 utjecat će na naše proizvodnje troškove, kvalitetu opskrbe i, ono što je najvažnije, na kvalitetu i zadovoljstvo djelatnika te ljudi koji žive u našem okruženju, kazao je Mirković.

- Jamčim vam da naše razvojne projekte ne provodimo i nećemo provoditi na štetu okoliša, na štetu zdravlja i naše zajedničke budućnosti. Projekt TE Plomin C, to ne krijemo, svakako je naš najveći i najznačajniji projekt s obzirom na vrijednost investicije od oko 800 milijuna eura i s obzirom na vrijednost za sustav i sigurnost opskrbe, jer će nadomjestiti oko 20 posto uvoza električne energije i dugoročno doprinijeti diversifikaciji izvora, kazao je Šerić.

Na novinarsko pitanje postaje li Plomin C projekt kojega svi napuštaju, jer zbog europskih odredaba za zaštitu okoliša postaje neisplativ, predsjednik Uprave odgovorio je da interesenata ima, ali se projekt sporo kreće naprijed jer ga HEP nastoji projektno financirati, odnosno bez svog ili državnog zaduživanja. Naglasio je da će novi blok uz korištenje kamenog ugljena i najviše standarde zaštite okoliša zagađivati manje od Plomina 1, kojeg će zamijeniti. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter