Plominsku Belu nedeju nakvasila kiša

Karin Kuljanić pjevala je u crkvi Sv. Jurja (R. PALISKA)
Karin Kuljanić pjevala je u crkvi Sv. Jurja (R. PALISKA)

Proslavu Bele nedeje u Plominu više od mladog vina kvasila je kiša, zbog koje je izostala najavljena šetnja uz stručno vodstvo starim gradom uz punktove s autohtonim jelima po povijesnim razdobljima.

Program je prebačen u ložu kraj župne crkve, u kojoj je ne odveć brojnim posjetiteljima historiju utvrđenog gradića približila povjesničarka umjetnosti Rafaela Paliska, a gastro storiju u teoriji i praksi ispričao Ljudevit Sabo, profesor pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu.

Umješni kuhar dao je prikaz jela od antike (slastica globosi, pašteta od piletine, ribe, teletine i pinjola, medno vino) do novijeg doba (krafi, ćevapi, tufahije).

Koncert Karin Kuljanić umjesto pokraj obnovljenih starogradskih zidina priređen je u crkvici Sv. Jurja. Lokalni su proizvođači ponudili med i lavandu, kušala su se domaća jela, te mlada malvazija vinarije Tomaz.

Održano je i klupsko natjecanje SRD-a Plomin u udičarenju, u kojem su prva mjesta osvojili Mihael Petrović (juniori), supružnici Sonja i Slavko Rabar (seniori, s brodice), Andrea Sušanj (seniorke, s obale). Na turnir u briškuli i trešeti brk su pršutom, prvom nagradom, omastili Franjo Modrinjak i Damir Sošić.

Plominsku Belu nedeju organizirali su Turistička zajednica Kršana, Župa Svetog Jurja u Plominu, Sportsko ribolovno društvo Plomin i restoran Antonio iz Vozilići. (I. RADIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter