Plominska gora: Medvjed rastrgao pet ovaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neviju Bucicu medvjed je u ponedjeljak zaklao pet ovaca u masliniku na obronku Plominske gore. Dva je grla odnio u šumu i najvjerojatnije pojeo, a tri su pronadena rastrgana pored ograde. U travi i blatu Bucic je pronašao tragove šapa kakve je zimus uocio na snijegu nedaleko od maslinika.

- Tih pet ovaca nabavili smo prije 20-ak dana, trebale su služiti za održavanje travnjaka izmedu maslina. Medvjed je jednostavno prešao preko žicane ograde kao covjek i istim se putem vratio. U šumi smo na grancicama pronašli tragove vune, što znaci da je dvije ovce odnio, ispricao nam je.

- To nisu ugrizne rane, nego je meso išcupano, otrgnuto, što je tipicno za medvjeda, kazala nam je Anita Šustra iz labinske veterinarske ambulanta, koja je sacinila zapisnik o veterinarsko-zdravstvenom pregledu i kontroli.



Ovo nije prva šteta koju je medvjed nanio obitelji Bucic jer im je prije petnaest godina rastrgao dvije magarice, i to vrlo blizu mjesta gdje se danas nalazi maslinik. Nelagodu stvara cinjenica da je rijec o lokaciji izmedu Plomina i Vozilica, svega 200-tinjak metara iznad ceste Labin - Rijeka.

To bi prije svega na umu trebali imati planinari jer tim podrucjem, uz sam maslinik, prolazi Labinski planinarski put. Buduci da su odnesena dva grla, pretpostavlja se da se radi o medvjedici s mladuncima, što povecava mogucnost da zvijer postane agresivna u susretu s covjekom.



Lovci vec godinama znaju da medvjedi, tj. mužjak, ženka i jedan ili dva mladunca tumaraju izmedu Ucke i mora, o cemu smo u Glasu Istre pisali lani pocetkom ožujka. Lovci sada moraju utvrditi radi li se zaista o medvjedu i je li se nastanio u lovištu ili samo prošao njime, doznajemo od Graciana Prekalja, predsjednika županijskog Lovackog saveza.

- Stupit cemo u kontakt s lovackim društvom i organizirati pracenje životinje. Ako se utvrdi da medvjed doista obitava u lovištu, onda treba od Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zaštite okoliša zatražiti mjere o postupanju. Oni mogu dozvoliti odstrel ako je medvjed opasan za okolinu ili mogu odrediti mjere za njegovo istjerivanje iz lovišta, kaže Prekalj. (R. SELAN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter