Plomin: Ugljen ostaje kamen spoticanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koordinacija gradonacelnika i nacelnika Labinštine prihvaca HEP-ovu potrebu za izgradnjom novog bloka TE
Plomin premda i dalje inzistira na plinu kao energentu, a Hrvatska elektroprivreda obecava da ce koristeci ugljen poštovati najstrože ekološke kriterije u radu elektrane te ce se aktivno ukljuciti u njen razvoj.

Sažetak je to konferencije za novinare nakon sastanka koji je organizirao HEP na temu pripreme projekta "Plomin C", poznatijeg kao TE Plomin 3. Uz Zlatka Koracevica, predsjednika Uprave HEP-a, i Rodoljuba Lalica, clana Uprave za investicije i razvoj, te njihovih suradnika, presici su prisustvovali i clanovi Koordinacije gradonacelnika i nacelnika Labinštine. Unatoc najavi, predstavnik Istarske županije nije bio prisutan.

- Ugljen kao energent ostaje jedini element s kojim se i dalje ne možemo složiti, ali uzeli smo u obzir trenutak u kojem se Hrvatska nalazi: potrebe za novim investicijama, ocuvanjem radnih mjesta i smanjenjem uvoza elektricne energije. Vjerujemo da ce HEP izabrati ekološki najpovoljnijeg investitora. Istina, Labinština ima loša iskustva s obecanjima i zato smo postavili zahtjev za povecanjem i pravednijom raspodjelom naknade za korištenje prostora te uvrštenjem naših razvojnih projekata medu prioritetne za dobivanje sredstava iz EU fondova, što je HEP podržao, kazao je labinski gradonacelnik Tulio Demetlika.

Medu uspjehe pregovora ubrojio je i ukljucivanje izvora Sv. Anton u vodoopskrbu Labinštine. Kršanski nacelnik Valdi Runko izjavio je da je Opcina Kršan, koja je najviše profitirala od naknade nakon izgradnje TE Plomin 2, spremna na novi nacin podjele naknade za korištenje prostora. Koracevic istice da je ovaj sastanak prvi u nizu s ciljem ostvarivanja dobre komunikacije s lokalnom zajednicom, nedostatak cega je bio uzrok dosadašnjih nesporazuma.

- HEP je dio lokalne zajednice i dužan je pridonijeti njenom razvoju. To je naša ljudska, politicka i poslovna obveza. Nažalost, bilo je neispunjenih obecanja i zato je opravdana sumnja u ono što radimo, rekao je Koracevic, koji se zalaže za to da neispunjena obecanja dana prilikom izgradnje TE Plomin 2 Labinština namiri povecanjem naknade za korištenje prostora, pa ce joj HEP pružiti punu potporu prilikom upucivanja tog zahtjeva u saborsku proceduru. Predvida da ce s izgradnjom zamjenskog bloka kvaliteta zraka u Plomin Luci, koja je i sada prve kategorije, biti dvostruko bolja jer ce u atmosferu odlaziti 54 posto manje ugljicnog dioksida, 25 posto manje dušicnih spojeva i 13 posto manje cestica. S ukupnim ulaganjem od 800 milijuna eura Plomin C snage 500 megavata najveca je investicija u povijesti HEP-a. Njegovim stavljanjem u pogon sadašnji uvoz struje od 60 posto smanjit ce se na osam posto.

U postupku odabira strateškog partnera za projekt izgradnje termoelektrane Plomin C do sada se javilo tridesetak zainteresiranih, medu kojima i osam ozbiljnih i respektabilnih partnera, ocijenio je Koracevic. Natjecaj je otvoren do 14. rujna, a odabir strateškog partnera ocekuje se do kraja prvog tromjesecja
2013. godine.

- Proširit ce se mreža mjernih postaja za kakvocu zraka i povecati broj parametara koje ce mjeriti. Medu njima ce se nalaziti jedna mobilna postaja, a cetiri ce biti dio državne mreže, pa ce podaci koje prikupljaju biti na internetu, istaknuo je Koracevic i dodao da ne smatra da je korištenje ugljena u koliziji s Prostornim planom Istarske županije koji predvida samo izgradnju termoelektrana na plin jer se radi o izgradnji
zamjenskog bloka za vec postojeci blok koji koristi ugljen. (Robi SELAN, snimio Goran Šebelic/CROPIX)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter