Plomin Luka: Više neće biti ostataka ribe, smrada i mreža

Inicijativa za kontejnere krenula je iz ribarskog sektora
Inicijativa za kontejnere krenula je iz ribarskog sektora

Područje LAGUR-a Alba posjeduje dugogodišnju tradiciju u ribarstvu i akvakulturi koje datira od kraja 19. stoljeća. Ribarstvo na području istočne Istre osim gospodarske ima i iznimno veliku sociološku vrijednost. Čine ga tri međusobno isprepletena segmenta ribolov, marikultura te prerada ribe i drugih produkta ulova i uzgoja koji su uglavnom izvozno orijentirani. Obzirom na raspoložive resurse ribarstva, prostora za održivi razvoj ribolova ribarstvenog područja LAGUR-a Alba ima, no ograničavajući čimbenik tom razvoju je izrazito veliki nedostatak servisnih kapaciteta na obali, što se posebno odnosi na nemogućnost zbrinjavanja otpada.

Utrošeno 150 tisuća kuna

Naime, za ovu je gospodarsku granu karakterističan nastanak specifičnog otpada od ribljih ostataka, ribarskih mreža, mamaca i sirovine za ulov ribe, ali i kašeta za skladištenje i prijenos ulova koji su napravljeni od različitih materijala, posebice plastike. Na području dviju iskrcajnih luka – Plomin Luka i Rabac, ne postoje zadovoljavajući uvjeti za zbrinjavanje ove vrste otpada. Na svakoj lokaciji postoji samo jedan kontejner što nije dovoljno za odlaganje proizvedenih količina otpada, te se nerijetko dešava da otpad stoji pored kontejnera, raznosi se i zagađuje okoliš. Također, problem predstavlja to što postavljeni kontejneri nisu fiksirani niti ograđeni, što dovodi do njihova pomicanja za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta i ispadanja njihova sadržaja u more i na obalu, što također dovodi do onečišćenja. U trenutnim uvjetima ne postoji mogućnost razvrstavanja otpada, a postavljeni kontejner namijenjen je isključivo za odlaganje komunalnog te otpad nije obrađen u skladu s EU standardima zaštite okoliša, iako je područje uvelo sustav razvrstavanja otpada.

Neadekvatno odlaganje otpada dovodi do neugodnih mirisa, što nepovoljno djeluje na turizam, okoliš, ali i kreiranje mogućnosti za neposredno trženje ulova.

Slijedom svega navedenog u tijeku je realizacija pilot projekta - Izgradnja boksova kontejnera za odlaganje i razvrstavanje komunalnog otpada u Plomin Luci i Rapcu. (I. AHMIČEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter