Plomin Luka: Trajektno parkiralište u rujnu

Izgradnja parkirališta za trajektno pristanište u Plomin Luci  (R. S.)
Izgradnja parkirališta za trajektno pristanište u Plomin Luci (R. S.)

Izgradnja parkirališta za potrebe budućeg trajektnog pristaništa u Plomin Luci, o kojem se govori već 15-ak godina, najvjerojatnije će biti završena početkom rujna, doznali smo od Zvonka Liovića, direktora Plomin holdinga, poduzeća koje u ovaj zahvat ulaže tri milijuna kuna.

- Ovo je druga faza izgradnje. Prva faza bila je odmuljivanje zaljeva prije petnaestak godina i izgradnja samog pristaništa nešto kasnije. Do sada je uloženo oko osam milijuna eura, kaže Liović.

U trećoj fazi preostaje, prije postavljanja asfaltnog pokrova na preostaloj površini, izgraditi svu potrebnu infrastrukturu.

Plomin holding je HEP-ovo trgovačko društvo registrirano za inženjering i upravljačke djelatnosti, a prvenstvena mu je svrha realizirati 20 projekta iz tzv. prijateljskog okruženja, koje je HEP objavio krajem 90-ih godina prilikom gradnje TE Plomin 2. Štošta je tu predlagano, primjerice, popravak društvenog doma u Nedešćini, izgradnja obalne ceste od Plomin luke do Rapca, izgradnja golfskog igrališta na Dubrovi, vodovodi, nova poduzeća i slično, ali ništa od toga nije ostvareno.

Liović je nedavno preuzeo upravljanje tvrtkom sa zadatkom da napravi reviziju i ispočetka pokuša ostvariti one projekte koji imaju tržišno opravdanje i za koje postoji interes investitora. Osim trajektnog pristaništa, to su prerada gipsa koji nastaje kao nusproizvod u procesu odsumporavanja u TE Plomin 2, uzgoj riba i cvijeća korištenjem topline preuzete iz procesa hlađenja kotla termoelektrane te izgradnja suhe marine. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter