Plomin: Istra Gourmet nakrcao "Dorinu"

Loris Knapić i kuhar Marko Ponjević (R. SELAN)
Loris Knapić i kuhar Marko Ponjević (R. SELAN)

Ovogodišnji Istra Gourmet Tour, promotivna kulinarska manifestacija u organizaciji Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtniče komore IŽ, startao je jučer u plominskom restoranu Dorina.

- Veselim se drugom polugodištu Istra Gourmet Toura, koji nam je do sada donio puno radosti i veselja jer su lokali puni, poboljšava se kvaliteta ponude i pospješuje suradnja među ugostiteljima, kazao je na početku večeri Dušan Černjul, predsjednik ceha. 

Njegove riječi potvrdila je puna sala gostiju pristiglih iz svih krajeva Istre. Zanimanje je bilo veće od kapaciteta restorana pa su vlasnici Loris i Sandra Knapić odlučili dva menija po promotivnim cijenama od 120 kuna zadržati do kraja tjedna.

- Intencija ove akcije je, među ostalim, napraviti jela koja su karakteristična za naše podneblje, ali na drugačiji, moderniji način. Također, cilj je da se mi, ugostitelji, međusobno korigiramo i u druženju naučimo nešto novo što bismo mogli implementirati u svojim objektima.

Glavno jelo mesnog menija je špikovani odrezak od boškarina u umaku od terana, što je rezultat naše suradnje s Agencijom za ruralni razvoj Istre, a za glavno jelo ribljeg menija nudimo medaljon od brancina punjen repovima kozica na listićima od krumpira s bijelim vinom, objasnio nam je Knapić.     

Boškarin je dio i predjela, i to kao carpaccio, poslužen uz medaljone od palente s kavijarom od gljiva te svježim kravljim sirom s mladim maslinovim uljem. Slijedi juha od buče s rezancima od pancete. Špikovani odrezak serviran je uz zelenu palentu i pljukance u umaku od gljiva.

Riblji meni otvara carpaccio od hobotnice uz riblji tartar na medaljonima od kukuruznog kruha te s mariniranim filetima inćuna na posteljici od rige i motara. Nakon toga služi se riblja juha s istarskim šafranom. Brancin dolazi na stol uz riblje raviole u pikantnom umaku od rajčice i plominskih maslina.

Oba menija zaokružuje desert od plominskih krafa, a prate ih vina Lagune Poreč i maslinovo djevičansko ulje obitelji Baćac s Pićanštine. Gastronomski doživljaj mogao bi se ukratko opisati kao harmonija blagih, nenametljivih senzacija koje u potpunosti postižu svoj cilj.  

Sljedeća od ukupno deset postaja Istra Gourmet Toura je gostionica Skok u slovenskoj Sežani, 23. siječnja. Na Labinštini će ponovno gostovati 17. travnja, u labinskom restoranu Tina. (R. SELAN)

 


Podijeli: Facebook Twiter