Plomin: Gradit ce se silosi za ugljen

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Modernizacija i povecanje kapaciteta plominskih termoelektrana planirani su po konceptu termoelektrana "ciste tehnologije ugljena", piše u informaciji o zahtjevu HEP-a za provedbu postupka procjene utjecaja na okoliš rekonstrukcije TE Plomin. To znaci zamjenu TE Plomin 1 radi modernizacije i povecanja kapaciteta na nominalno bruto snagu od 500 MW.

Objašnjenja o tome što je to "cista tehnologija ugljena" nema. Kada proradi nova termoelektrana, uklonio bi se Plomin 1. Objavljeno je to ovih dana na web stranici Ministarstva zaštite okoliša da bi se o svemu informirala javnost.

Bit ce održana i javna rasprava, javni uvid u studiju i njeno javno izlaganje, a bit ce imenovano i savjetodavno strucno povjerenstvo te ce u sve biti ukljuceno šest ministarstava, Istarska županija, Labin i Kršan.

Nositelj zahvata, HEP, planira izgraditi novu plominsku termoelektranu na lokaciji postojecih s tim da ce preuzeti dio pomocnih sustava i infrastrukture. Podrucje elektrane obuhvaca 54 hektara u HEP-ovom vlasništvu, dok je za tri hektara pomorskog dobra dobivena koncesija.

Medu onim što bi trebalo uciniti navodi se zamjena, odnosno izgradnja novih zamjenskih uredaja i gradevina i to: kotlovnice, strojarnice - turbinske hale, zgrade elektropostrojenja i centralne komande, sustava uklanjanja dušicnih oksida, elektrostatskih filtera, sustava za odsumporavanje, rasklopnog postrojenja, sustava rashladne vode, pristana i transportnog sustava za odvoz nusprodukata, silosa za ugljen kao i sustava procišcavanja tehnoloških otpadnih voda.

Zajednicki sustavi postojecih elektrana u Plominu ce se morati rekonstruirati zbog tehnološko-tehnicke prilagodbe. Radi se o dimnjaku, sustavu dopreme ugljena, zbrinjavanju nusprodukata, ali i pristupne prometnice, infrastrukture, pomocne prostorije, uredaja i gradevina.

Podsjecam da je Vladinim zakljuckom od lanjskog travnja rekonstrukcija plominske termoelektrane ušla u elektroenergetske prioritete. Krajem 2010. u Pazinu su bili predstavnici vodstva HEP-a koji su župana i njegove suradnike upoznali s tom investicijom.

Tada je Ivan Jakovcic rekao da su mu HEP-ovci kazali da ce se proizvodnja struje u Plominu utrostruciti, dok ce štete po okoliš biti upola manje od sadašnjih. Odmah je najavio da ce se zatražiti drugo pa i trece mišljenje od domacih i stranih strucnjaka vezano za te HEP-ove tvrdnje oko zaštite okoliša, odnosno studije zaštite okoliša za zamjensku termoelektranu koja je najavljena za prvu polovicu 2011.


Podijeli: Facebook Twiter