Plomin C: Zeleni i građani izgubili bitku

Zeleni izgubili spor protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode (M. ANGELINI)
Zeleni izgubili spor protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode (M. ANGELINI)

Upravni sud u Rijeci odbio je tužbu Istarske županije, Zelene akcije, Zelene Istre i građana Labinštine protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode koje je tuženo zbog izdavanja okolišne dozvole za izgradnju Plomina C.

Upravni sud je odlučio da u postupku izrade studije utjecaja na okoliš nisu napravljene proceduralne pogreške. Građani Labinštine i ekološki aktivisti pokušali su dokazati da će im Plomin C na ugljen dodatno narušiti ionako sve lošije zdravlje, da će im se oduzeti izvorišta pitke vode, da su ugrožena buduća pokoljenja, da se elektrana kosi s Prostornim planom Istarske županije...

K tome, ustrajali su svojim tvrdnjama da se radi se o štetnom i nepotrebnom projektu za Hrvatsku koji se želi izgraditi na temelju sporne Studije utjecaja na okoliš. Riječ je o kontroverznom energetskom projektu vrijednom 800 milijuna dolara.

Zmajlovića veseli presuda za TE Plomin

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je danas kako ga veseli presuda za termoelektranu Plomin C, jer ona dokazuje da je cijeli postupak procjene utjecaja na okoliš proveden u skladu sa zakonom.

"Stručno savjetodavno povjerenstvo je donijelo svoje mišljenje. Na temelju toga je izdano rješenje. I zapravo me veseli da je takva odluka donesena, jer je to dokaz onoga što sam i prije isticao - da je postupak bio proveden u skladu sa zakonom", istaknuo je Zmajlović. (S. BRAJČIĆ/Novi list/Hina)

Istarska županija i Zelena Istra neće odustati

Istarski župan Valter Flego rekao je da će presudu komentirati kada je bude vidio. No, podsjetio je da je županijskim prostornim planom nije predviđena gradnja elektrane na ugljen te da je Županija, kada je riječ o energentu koji bi se koristio u Plominu C, svojedobno zatražila raspisivanje referenduma.

- Istarska županija i ja kao župan iskoristit ćemo sve pravne mehanizme koji nam stoje na raspolaganju da bi se ispoštovala volja i zaštitilo zdravlje građana Istre, rekao je župan.

Predsjednica Zelene Istre Dušica Radojčić kazala je da u ovoj udruzi nisu ogorčeni, nego iznenađeni presudom, budući da su očekivali da će se neki od njihovih argumenata razmotriti, no to se nije dogodilo.

- Sud je samo ocjenjivao zakonitost postupka izdavanja okolišne dozvole. Mi smo imali nekoliko glavnih argumenata: jedan je bio neusklađenost zahvata sa županijskim prostornim planom, ali to nije razmatrano. Također, nije prosuđivano koji je energent, plin ili ugljen, bolji s okolišnog, zdravstvenog ili ekonomskog aspekta. Stoga ovom presudom nije pobijen niti jedan od argumenata u prilog tvrdnji da se u slučaju TE Plomin C radi o projektu koji nas vodi u dugoročnu ovisnost o uvoznom ugljenu, kazala je Radojčić.

Podsjetila je da je Greenpeace prije nekoliko mjeseci objavio analizu vanjskih troškova ove termoelektrane, gdje je, koristeći metodologiju koju upotrebljava i Europska agencija za okoliš, došao do procjene da bi emisije iz Plomina C prouzrokovale čak 17 preuranjenih smrtnih slučajeva godišnje.

- Uz predviđeni radni vijek od 40 godina, termoelektrana Plomin C bila bi odgovorna za čak 680 smrtnih slučajeva. Puni tekst obrazloženja presude dobit ćemo pisanim putem u roku od 15 dana. Obrazloženje ćemo analizirati te iskoristiti pravne mehanizme koji su nam na raspolaganju temeljem Zakona o upravnim sporovima, a vjerujemo da ima elemenata za tužbu Ustavnom sudu.

Osim ove pravne bitke, kampanju vodimo i na druge načine te nastojimo eliminirati mogućnost financiranja ovog štetnog projekta, kaže Radojčić, vjerujući da će, usprkos svemu, uspjeti zaustaviti gradnju trećeg bloka. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter