Plomin C: Udruga za grad Plomin najavljuje referendum

Deponij ugljena u termoelektrani Plomin (I. RADIĆ)
Deponij ugljena u termoelektrani Plomin (I. RADIĆ)

U svjetlu činjenice da HEP računa na tri konzorcija kao potencijalne investitore u Plomin C na ugljen te da bi se do srijede, 30. travnja, kada istječe rok za obvezujuće ponude, mogao uključiti i četvrti, Zelena akcija Zagreb najavljuje tribinu, a Udruga za grad Plomin raspisivanje referenduma o energentu u budućem novom bloku termoelektrane.

- Nakon što je Upravni sud u Rijeci u listopadu prošle godine odbacio tužbu na temelju koje su IŽ, Zelena Istra, Zelena akcija i građani Labinštine pokušali poništiti HEP-ovu studiju utjecaja na okoliš Plomina C na ugljen, Zelena akcija Zagreb je u veljači ove godine zatražila od DORH-a da pred Vrhovnim sudom pokrene izvanredno preispitivanje zakonitosti ove presude. Do sada se još ništa nije pokrenulo, kaže Bernard Ivičić, glasnogovornik zagrebačkih zelenih.

- Korejski Greenpeace obavijestio nas je da je tamošnji Kosep odustao od kandidature, što HEP poriče, no Greenpeace nam je potvrdio tu informaciju. To znači da u igri ostaju japanski Marubeni i talijanski Edison, jer ne znam može li se korejski Samsung sada uključiti.

Mi ćemo ih, kao što smo to učinili i s ostalim potencijalnim investitorima, obavijestiti o pravnim i ekološkim problemima vezanim uz Plomin C na ugljen te o mogućnostima investiranja u obnovljive izvore energije u Istri.

Nakon što natječaj završi, od HEP-a ćemo zatražiti objavljivanje rezultata, a sredinom svibnja ćemo u Zagrebu sazvati tribinu o Plominu C na koju ćemo pozvati njihove predstavnike, kazao nam je u telefonskom razgovoru Ivičić.

Zelena akcija sa Zelenom Istrom i Greenpeaceom Hrvatska vodi kampanju protiv Plomina C na ugljen.

Eđeo Brenčić, predsjednik Udruge za grad Plomin i vijećnik Općine Kršan s liste Akcije mladih, znatno je borbeniji.

- Od dvadeset programa koji su najavljivani za TE Plomin 2 nije realiziran niti jedan, a sada su nam uzeli i pedeset posto rente. Nemamo nikakve koristi od termoelektrane, živimo gore nego prije izgradnje Plomina 1, sve je devastirano, sve su nam uzeli.

Ako se HEP definitivno odluči za ugljen, organizirat ćemo referendum na području mjesnog odbora, a nakon toga s tim ići do Ustavnog suda, pa i do Strasburga ako treba, kaže Brenčić. (R. SELAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter