Plomin C na ugljen uzrokovat će 17 smrti godišnje

Vlada i HEP poticanjem ovog projekta postaju izravno odgovorni za veliki broj smrtnih slučajeva, Bernard Ivčić (D. ŠTIFANIĆ)
Vlada i HEP poticanjem ovog projekta postaju izravno odgovorni za veliki broj smrtnih slučajeva, Bernard Ivčić (D. ŠTIFANIĆ)

Planirana termoelektrana (TE) Plomin C na ugljen će u 40 godina rada uzrokovati čak 680 preuranjenih smrti, izjavili su danas predstavnici Greenpeaca, Zelene akcije i Zelene Istre predstavljajući Greenpeaceovu analizu o skrivenim troškovima ugljena te planirane TE, pozivajući Vladu da napokon odustane od tog štetnog projekta.

"Vlada i HEP poticanjem ovog projekta postaju izravno odgovorni za veliki broj smrtnih slučajeva, za veliki broj bolesti vlastitih građana. Pozivamo Vladu da napokon odustane od ovog štetnog projekta i da se usmjeri modernizaciji elektroenergetske mreže kako bi se smanjili gubici distribucije električne energije, da uloži znatno veće napore u povećanje energetske učinkovitosti i da instalira što više obnovljivih izvora energije", istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić.

Najvažniji zaključci Greenpeaceove analize pokazuju da će onečišćenje zraka uzrokovati preranu smrt oko 17 ljudi na godinu, Plomin C će svake godine u prosjeku uzrokovati 2.671 napadaj astme, te prosječno 36.163 slučajeva bolesti dišnog sustava.

Procjenjuje se gubitak od 3.970 radnih dana na godinu zbog bolesti.

Ministar Zmajlović inače izabire plin, ali za Plomin C je ugljen racionalno rješenje

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, zamoljen danas da komentira analizu organizacije Greenpeacea, po kojoj će izgradnja Plomina C uzrokovati velike teškoće te povećanje broja smrtnih slučajeva, izjavio je da će - ako mora birati između ugljena ili plina kao energenta - uvijek izabrati plin, ali kada se konkretno govori o Plominu C, jedino racionalno rješenje je korištenje ugljena uz, kako je istaknuo, primjenu najmodernije tehnologije.

Zmajlović je ponovio da je uvjet Ministarstva zaštite okoliša i prirode za izdavanje dozvole za projekt Plomin C poboljšanje stanja okoliša i smanjenje količine štetnih plinova koji su prijetnja okolišu i čovjekovu zdravlju. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter