Plomin C: Na referendum kontra Vlade i HEP-a


Nakon što su gradonačelnik Labina Tulio Demetlika te načelnici susjednih općina krajem siječnja dogovorili da se građanima Labinštine mora omogućiti demokratsko izjašnjavanje  o TE Plomin C i podržali raspisivanje savjetodavnog referenduma, na konferenciji za novinare taj su stav i službeno priopćili javnosti.

Gradonačelnik Demetlika, načelnica Raše Glorija Paliska Boletrstein, predsjednik Općinskog vijeća Kršana Zdravko Vidak, načelnik Općine Sveta Nedjelja Gianvlado Klarić i zamjenik načelnika Općine Pićan Neven Vretenar rekli su kako su donijeli zajedničku odluku prema kojoj će gradsko i sva općinska vijeća održati tematske sjednice o raspisivanju referenduma. Održao bi se 29. ožujka s pitanjem jesu li građani za izgradnju Plomina C na ugljen?

Tematske sjednice vijeća u Labinu i svim općinama održale bi se 23. veljače u isti sat kao poruka Vladi i HEP-u da se građanima mora dati mogućnost iznošenja mišljenja kod tako važnih tema.

- Naši su zahtjevi jasni od prvog dana, a to su: izraditi studiju zdravlja, te studiju o štetnosti ugljena i plina. Nažalost oni do današnjeg dana, ni od strane Vlade kao ni HEP-a, nisu realizirani. Podsjetimo se kako je Skupština Istarske županije na tematskoj sjednici u listopadu 2012. donijela zaključak kojim poziva Vladu da u Istri raspiše referendum o ovome projektu, međutim, on nije prihvaćen. Kad se održe tematske sjednice i na njima donese odluka svih vijeća o raspisivanju referenduma, nitko nam to pravo više ne može uskratiti, rekao je Demetlika.

Da bi referendum bio važeći na njega mora izaći više od polovice stanovništva Labinštine s pravom glasa što je 25 tisuća, a nakon toga se u roku od 20 do 40 dana mora raspisati referendum.

Za raspisivanje referenduma izdvojilo bi se iz proračuna 50 tisuća kuna za Grad Labin, a 30 tisuća za okolne općine. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter