Plomin C na dnevnom redu Arhuške konvencije?

Lucijan Mohorović (Manuel ANGELINI)
Lucijan Mohorović (Manuel ANGELINI)

Izgradnja Plomina C u prosincu će se najvjerojatnije naći na dnevnom redu Arhuške konvencije, doznajemo od dr. Lucijana Mohorovića, istaknutog člana Građanske inicijative koja se protivi izgradnji novog bloka plominske termoelektrane na ugljen.

- Arhušku konvenciju osobno sam 23. kolovoza obavijestio o planovima za izgradnju Plomina C i totalnom zanemarivanja prava hrvatskih građana koja im ona jamči, budući da ju je naša zemlja potpisala 2007. godine. Tražili su dodatne informacije među kojima i datum kada se Vlada odlučila za ugljen kao energent. Taj sam upit premijeru Milanoviću poslao 21. rujna, a 5. listopada dobio sam obavijest da je proslijeđen sada već bivšem ministru gospodarstva Čačiću. Očekivao sam da ću odgovor konačno dobiti danas, ali ponovo je izostao, kazao nam je u današnjemtelefonskom razgovoru Mohorović.

U danski grad Arhus namjerava poslati dokumentaciju koja svjedoči o svim HEP-ovim i Vladinim kršenjima propisa, osobito o ignoriranju glasa javnosti, u što spada i zahtjev za referendum. Arhuška konvencija može donijeti zaključke i odluke koje se mogu provoditi na državnoj razini. Ova organizacija osnovana je u spomenutom gradu 25. lipnja 1998. godine kao međunarodni pravni okvir u području zaštite okoliša, a građanima jamči pristup informacijama, sudjelovanju u donošenju odluka i pravosuđu u pitanjima okoliša. (R. S.)       


Podijeli: Facebook Twiter