Plomin C: Grbin za ugljen, Kajin plin

Peđa Grbin i Damir Kajin (M. MIJOŠEK)
Peđa Grbin i Damir Kajin (M. MIJOŠEK)

Predstavljajući preksinoć u Puli program Koalicije SDP-HSLS-SDSS-HSU-a kojim namjeravaju pobijediti na lokalnim izborima, kandidat za pulskog gradonačelnika Peđa Grbin je kazao da se on i SDP zalažu za izgradnju trećeg bloka Plomina C na ugljen.

- Zalažem se za ugljen, a takav stav SDP-a poznat je još od prošlih parlamentarnih izbora, odgovara na naš upit saborski zastupnik Peđa Grbin. Ističe da nema ništa protiv toga da se kao energent koristi ugljen jer i takva elektrana donosi nova radna mjesta i elektroenergetsku sigurnost Istre i Hrvatske.

- Bitno je imati različite energente kako nam se ne bi dogodila energetska kriza kao što je to bio slučaj prije par godina kada su se Rusija i Ukrajina svađale oko plina, pa su Slovačka i Bosna ostale bez grijanja, veli Grbin i dodaje da pri tome traži maksimalno poštivanje ekoloških standarda kako je navedeno u Studiji utjecaja na okoliš. Smatra da referendum treba raspisati ukoliko se prikupi dovoljan broj potpisa.

S obzirom da je poznato da se izgradnji Plomina C na ugljen žustro protivi Damir Kajin, koji je ujedno SDP-ov kandidat za župana, pitali smo Grbina odakle takva oprečnost u stavovima.

- Ne vidim ništa sporno u tome što se Kajin protivi izgradnji Plomina na ugljen. Pa on i ja nismo ista osoba. Ne slažemo se oko svega i nikad se ni nećemo slagati oko svega. Bože moj, pa to bi bilo suludo. Vremena takvih politika u Hrvatskoj su prošlost, zaključio je Grbin.

Damir Kajin je i dalje kategorički protiv ugljena, iako sasvim suprotno misle njegovi partneri na izborima. Smatra da bi se možda i predomislio kada bi treći blok gradio njemački RWE, no pristigle ruske i talijanske ponude ne ulijevaju mu povjerenje.

- U njemačku pedantnost imam povjerenja i u tom bih slučaju razmislio jer znam da su spasili Labinštinu od zagađenja. Za Istru i Labinštinu je plin prihvatljivija opcija, ali ja sam ne mogu preokrenuti svijet. Moguće je da Grbin zastupa poziciju vlasti i sve je to legitimno, no Plomin se neće dogoditi na Puljštini već na Labinštini. Bio bih najsretniji da smo još 1996. godine raspisali referendum i rekli ne ugljenu, veli Kajin. (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter