Plomin 3: Što ako se Labinština usprotivi?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Referendum za lokalno stanovništvo o izgradnji Termoelektrane Plomin 3 bio bi moralan cin Vlade i HEP-a - hoce li ga Vlada raspisati budu li to zahtijevali gradani?, pitao je ?anluka Miletic, IDS-ov vijecnik, na tematskom zasjedanju labinskog Gradskog vijeca o ovom državnom strateškom projektu.

Sazivanje sjednice - koju su pratili i predstavnici opcina na Labinštini te nekolicina ekoloških aktivista - tražili su oporbeni vijecnici.

Leo Begovic, predsjednik Uprave HEP-a, nositelja projekta teškog oko 800 milijuna eura, podsjetio je da ce treci blok elektrane na ugljen, jacine 500 megavata (što za 125 megavata premašuje zajednicku snagu dva sadašnja bloka), biti zamjenski za stari Plomin 1, koji ce se ugasiti 2015. Naglasio je da ce novo postrojenje koristiti najsuvremeniju tehnologiju i udovoljavati najnovijim propisima Europske unije o zaštiti okoliša.

Na Mileticevo pitanje, medutim, nije odgovorio, a o tome se nije oglasila ni Božica Lapic, savjetnica potpredsjednika Vlade za investicije.



- Zašto se bojite pitati narod što misli o izgradnji nove elektrane?, prisnažio je Josip Škopac (HSU).

- Ispirete nam mozak, a elektrana ce nam isprati zdravlje. Tu nema "uzmi ili ostavi", nego moraš uzeti. Što ako se Labinština usprotivi gradnji?, dodao je Rasim Halilovic (BDSH).

Još se nekolicina vijecnika dotaknula referenduma, pozivajuci se i na ustavna prava. Tražila se i izrada studije utjecaja na ljudsko zdravlje po uzoru na zemlje EU-a, nezavisne studije koja ce obuhvatiti i turizam, posezalo za argumentima da Istra ima dovoljno elektricne energije pa bi valjalo potražiti drugu lokaciju te pitalo zašto se kao energent nece koristiti plin.



Simptomaticna je bojazan vecine vijecnika da se nece primijeniti obecana najmodernija tehnologija te da Labinština nece biti primjereno obeštecena putem tzv. ekološke rente, povlaštene cijene struje ili gradnje infrastrukture.

Silvano Vlacic (HDZ) primijetio je da se Begovic u izlaganju višekratno pozivao na uštede koje jamci postojeca infrastruktura u Plominu te ugljen kao pogonsko gorivo.

- HEP se u startu treba izjasniti na koji postotak od ukupne investicije može racunati lokalna zajednica. Njoj se, ako je vec posrijedi projekt koji je Vlada proglasila državnim interesom, treba barem odužiti kroz projekte, radna mjesta i nižu cijenu struje za gradane. Treba odriješiti kesu, a ne samo spominjati uštedu, rekao je Vlacic i naveo primjer norveškog grada ciji žitelji imaju besplatnu struju jer je ondje sagradena hidroelektrana, ekološki cisto postrojenje.

Begovic je uzvratio da HEP prodaje struju sukladno zakonima pa upit o povlaštenim cijenama nije dobro adresiran jer on o tome ne odlucuje.

Glas Istre je, podsjetimo, prenio mišljenje strucnjaka da ce nova elektrana na ugljen udvostruciti emisiju ugljicnog dioksida u odnosu na aktualna postrojenja, što znaci da ce Plomin ispuštati oko cetiri milijuna tona tog spoja. Begovic je, pak, za prezentacije podcrtao da ce se smanjiti emisija ostalih onecišcujucih tvari u odnosu na aktualne vrijednosti, i to sumpor-dioksida (SO2) za 54, dušikovog oksida (NOx) za 25, a cestica za 13 posto, što bi u konacnici bilo znatno ispod granicnih emisija za nove termoelektrane po direktivama EU-a. (Igor RADIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter