Plomin 3 sagorijevat ce milijun tona ugljena godišnje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Objavom na web stranicama Istarske županije sažetka studije utjecaja na okoliš "rekonstrukcije TE Plomin", odnosno "zamjene postojece TE Plomin 1 u cilju modernizacije i povecanja kapaciteta" zainteresiranima je dostupna osnovna informacija za javnu raspravu - koja formalno pocinje u srijedu i traje mjesec dana - o ovoj velikoj elektroenergetskoj investiciji koja bi se trebala dogoditi u Plominskom zaljevu.

Cjelovita dokumentacija, koja obuhvaca cetiri deblje knjige/fascikla studije utjecaja na okoliš te zahtjev za utvrdivanje objedinjenih uvjeta zaštite okoliša i tehnicko-tehnološko rješenje namjeravanog zahvata, može se od srijede pogledati u pulskom sjedištu Istarske županije te u upravama Opcine Kršan i Grada Labina, na cijem se podrucju nalazi kompleks plominskih termoelektrana pa su te samouprave nositelji javne rasprave.

Što se tice samog zahvata, iz dokumentacije je razvidno da citirana "rekonstrukcija", "zamjena" i "modernizacija" stare TE Plomin 1 (u pogonu od 1970. godine) zapravo znaci izgradnju novog postrojenja. U HEP-u ga zovu TE Plomin C-500, a taj novi elektroenergetski blok imat ce snagu od 500 megavata i struju ce proizvoditi koristeci uvozni kameni ugljen.

Predvida se da bi je trebao poceti isporucivati u 2018. godini, a s njegovim puštanjem u pogon ugasila bi se jedinica od 125 MW. Tako bi u konacnici dvije termoelektrane - dvojka, koja radi na uvozni uljen od 2000. godine, i nova Plomin C - imale ukupnu snagu od 710 MW umjesto današnjih 335 MW. Novi blok trebao bi godišnje, tijekom 7.600 sati rada, proizvesti izmedu 3,6 i 3,7 tisuca gigavatsati struje, za što ce trošiti više od milijun tona ugljena koji ce stizati morskim putem, brodovima u Plominski zaljev.

Izradivaci studije tvrde da ce negativni utjecaj novog postrojenja na okoliš biti manji nego što je sada kad je aktivna stara, problematicna jedinica. Tako isticu da ce zrak ostati unutar prve kategorije kakvoce, uz napomenu da to nece narušiti ni kumulativni utjecaj koncentracije sumpornog dioksida i dušicnih oksida u okolici izvora. Takoder tvrde da ce koncentracija i taloženje štetnih tvari i obuhvat tog podrucja biti manji nego sada te da ce utjecaj na ekosustav i vegetaciju zbog pogona TE Plomin biti daleko ispod granicnih vrijednosti.

Konstatira se da su odgovarajuce studije pokazale opravdanost i korisnost zamjene TE Plomin 1 s TE Plomin C kako za državu tako i za regiju i lokalnu zajednicu pa se navodi da o poslovanju termoelektrane ovisi 35 tvrtki i 244 zaposlenika s podrucja deset opcina i gradova Istarske i Primorsko-goranske županije. (Goran PRODAN)


Cjelovita dokumentacija dostupna na tri lokacije

Dokumentacija o TE Plomin 3, ili kako cemo to novo postrojenje zvati, može se pogledati u holu sjedišta Istarske županije u Puli (Flanaticka 29) radnim danom od 8 do 15 sati, u labinskoj gradskoj vijecnici radnim danom od 9 do 14 sati (ponedjeljkom i cetvrtkom do 19), a u kršanskoj vijecnici (u Blaškovicima) ponedjeljkom od 11 do 17 sati te ostalim radnim danima od 8 do 14 sati.

Javno izlaganje dokumenata, na kojem ce predstavnici investitora - HEP-a, te izradivaca dokumentacije - zagrebackih tvrtki Ekonerg i APO, neposredno davati odgovore na pitanja prisutnih, bit ce 27. listopada u 17 sati u prostorima iznad restorana Riva u Plomin Luci te dan kasnije, u isto vrijeme, u velikoj vijecnici Grada Labina.

Mišljenja, primjedbe i prijedlozi mogu se izreci na javnom predstavljanju, upisati u knjige primjedbi ili dostaviti pisanim putem upravama Labina i Kršana do zakljucno 18. studenog 2011.


Podijeli: Facebook Twiter