Plomin 3: Labinski SDP protiv središnjice

Bura je nedavno ponovno raznosila prašinu s deponija pepela i šljake (Tanja ŠKOPAC)
Bura je nedavno ponovno raznosila prašinu s deponija pepela i šljake (Tanja ŠKOPAC)

"Građani Labinštine zabrinuti su razvojem priče oko trećeg bloka termoelektrane Plomin, čija im se izgradnja nameće. U tom se projektu, naime, ne poštuje demokratska procedura - zaobilaze se županijski i općinski prostorni planovi i šalje vrlo loša poruka javnosti koja ni o čemu nije pitana", stav je SDP-a Labin, koji je novinarima u četvrtak priopćila potpredsjednica Jasmina Gruičić.

- Plomin 3 nadilazi stranačko pitanje, tiče se ljudskog zdravlja, odnosno kvalitete života na našem području pa podržavamo i često spominjani referendum kao najdemokratskiji oblik izjašnjavanja javnosti, odgovorila je na naš upit nije li upravo njena stranka glavna karika vladajuće Kukuriku koalicije koja "gura" elektranu na ugljen snage 500 megavata.

Gruičić je pozvala predstavnike regionalne i lokalne vlasti da promptno i bez fige u džepu izvještavaju javnost o njihovim pregovorima s Vladom i HEP-om jer, primjećuje, građani o tome zasad ne znaju ništa.

- Svima su, počevši od potpredsjednika Vlade Radimira Čačića preko župana Ivana Jakovčića, labinskog gradonačelnika Tulija Demetlike i ostalih čelnika, puna usta zaštite okoliša, međutim, neka nam jasno kažu što to konkretno znači, odnosno što će Labinština dobiti kao obeštećenje, istaknula je Gruičić.

Lokalno stanovništvo osjeća se, dodala je, prevareno izgradnjom TE Plomin 2 pa se pribojava istog scenarija s "trojkom"; toga, naime, da ništa neće biti uloženo u projekte značajne za lokalnu zajednicu, nego će neki spretni pojedinci ovu veliku investiciju iskoristiti za vlastitu korist.

Labinski SDP-ovci nisu, rekla je njihova potpredsjednica, protiv izgradnje elektrane, pa ni na ugljen, no odabranu tehnologiju iz studije utjecaja na okoliš ne vide najboljom jer ne garantira zaštitu okoliša i zdravlja - skloniji su IGCC tehnologiji kojom se ugljen pretvara u plin koji se koristi za proizvodnju električne energije.

- Jedan od najvećih problema u radu TE Plomin je deponiranje šljake i pepela koje jača bura raznosi Labinštinom. S novim blokom utrostručit će se količina nusproizvoda, a njihova prodaja građevinskoj industriji, koju spominje ekološka studija, nije utemeljena, zaključila je Gruičić. (Igor RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter