Plomin 3 još brenza samo županijski prostorni plan

(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)
(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Najavljena izgradnja Termoelektrane Plomin 3 (500 MW) na ugljen, kao zamjene za TE Plomin 1, više nije neusklađena s općinskim Prostornim planom uređenja (PPU) Kršana. Drugim izmjenama tog dokumenta, koje su vijećnici jednoglasno amenovali na sjednici u petak, skinuto je, naime, ograničenje o ukupnoj snazi elektroenergetskog objekta u Plomin Luci (335 MW) te ono o plinu kao obaveznom energentu.

- Na postojećoj površini termoelektrane TE Plomin dozvoljava se rekonstrukcija postojećeg postrojenja u smislu daljnje modernizacije istog, navodi se u osvježenom PPU-u.

Tako, glede realizacije moćne karbonjere, barem što se istarskih dokumenata tiče, ostaju limiti iz županijskog prostornog plana (jednaki ovima koje je Kršan netom izbrisao), zbog kojih su ekološke udruge Zelena akcija i Zelena Istra, podsjetimo, najavile da će pred Upravnim sudom dokazati nelegalnost TE Plomina 3 i zaustaviti taj projekt HEP-a i Vlade.

Pojedini kršanski vijećnici poput Klaudija Lazarića (HSLS) i Matilde Ilić (Akcija mladih) slute, međutim, da bi i ta, kako vele, "posljednja zakonska prepreka" mogla pasti izglednom izmjenom županijskog PPU-a. Osjećaju se, naime, nasanjkanima na zadnjoj sjednici vijeća, čemu u prilog, ističu, govori i činjenica da su i načelnik Valdi Runko (nezavisna lista) i izrađivačica plana Lili Bračun iz riječke tvrtke Planium u izlaganjima prešutjeli promjene vezane uz elektranu kao aktualnu vruću društveno-političku temu (potonja je samo rekla da "TE ostaje u istim gabaritima").

- To što nisu naglasili tako krupnu stvar samo potvrđuje namjeru da se nešto sakrije vijećnicima i, u konačnici, prevari građane. Očito postoji nekakav dogovor ispod stola Vlade, županijskih i lokalnih čelnika o tome da se prostornoplanska ograničenja uklone "step by step". Jer, zanimljivo je da se ovo poklapa s nedavnim dolaskom premijera i potpredsjednika Vlade u Labinu na temu TE Plomina 3 i obeštećenja ovom kraju, kaže Lazarić. (Igor RADIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter