Plomin 3 ide dalje, HEP Istru ne pita

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Natjecaj za izgradnju termoelektrane Plomin 3 na ugljen Hrvatska elektroprivreda planira raspisati krajem prvog tromjesecja 2011. godine. Plan je da Plomin TEP C-500 ude u funkciju 2016. izlaskom Plomina 1 iz elektroenergetske mreže Hrvatske, doznajemo od nove glasnogovornice HEP-a Mirele Klanac.

Projektna dokumentacija  za Plomin 3 je dovršena, a izradio ju je konzorcij voden tvrtkom Elektroprojekt iz Zagreba. Clanovi konzorcija su Institut gradevinarstva Hrvatske, tvrtka Konzalt Ing. iz Zagreba te pulski Urbis 72. Kako doznajemo od Giankarla Župica, celnog covjeka Urbisa, ova je tvrtka izradila manji dio projekta, i to onaj koji se odnosi na infrastrukturu za termoelektranu.

Investicijski plan gradnje elektroenergetskih postrojenja "amenovan" je i na Vladi krajem rujna. Po tom planu, Plomin 3 bit ce najznacajniji elektroenergetski objekt u Hrvatskoj, koji bi proizvodio 15 posto ukupne elektricne energije u 2016. godini. Treca termoelektrana snagom od 500 megavata premašuje Plomin 1 i 2 zajedno.

Istarsku županiju, Grad Labin i okolne opcine, gradane Labinštine i Istre o ovoj se ogromnoj investiciji i važnom projektu uopce ne pita pa cak ni informira. U Prostornom planu Istarske županije nije predvidena gradnja termoelektrane na ugljen takve snage, no proglašena je objektom od državnog interesa pa preskace opcinske i županijske razine.

Prije desetak dana Grad Labin i okolne cetiri opcine uputili su Vladi i Ministarstvu gospodarstva zahtjev za informacijama o Plominu 3 na ugljen. Odgovora još nema.

- Želimo biti aktivno ukljuceni da bismo znali što se dogada u našem okruženju, porucuje gradonacelnik Labina Tulio Demetlika, koji ocekuje skoru javnu raspravu o studiji utjecaja na okoliš.

Saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin u više je navrata tražio da se stanovnicima Labina i okolnih opcina omoguci referendumsko izjašnjavanje o novoj termoelektrani na ugljen.

- Hrvatskoj trebaju energetska stabilnost, investicije i radna mjesta, ali pritom treba poštovati volju gradana, naglašava Kajin.

Istarski župan Ivan Jakovcic u nizu navrata dosad je odbacio mogucnost da se gradi TE Plomin 3 na ugljen. Rezolutno je odbacivao pritiske HEP-a i neprihvatljivo mu je da o toj temi nikad ne razgovaraju u Istri.

Bez obzira na izrecene stavove politicara, realnost je izgleda drugacija, projekt ide dalje, informacije stižu na kapaljku, a glas javnosti dosad se ocito zaobilazio, kakav god on bio. (J. ORLIC, R. SELAN)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter