Plomin 3 bez natjecaja stav Jakovcica, ne IDS-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Podržavam izgradnju treceg bloka Plomin 3, ali ne na Sanaderov nacin. Termoelektrana da, ali nikako ne bez javnog natjecaja i medunarodnog tendera i savjetodavnog referenduma gradana Labinštine", rekao je na presici potpredsjednik IDS-a Damir Kajin. Iz njegove izjave bilo je jasno da se ne slaže sa stranackim šefom Ivanom Jakovcicem koji smatra da raspisivanje javnog natjecaja za Plomin 3 nije potrebno.

Štoviše, Kajin je Jakovcicu spocitnuo da je i sam svojevremeno kupio dvije ruševine u selu Sveti Juraj bez javnog natjecaja te da bi upravo njemu trebalo biti jasno kamo vodi zaobilaženje procedure. Smatra da bi to moglo imati negativne posljedice za zatvaranje poglavlja o tržišnom natjecanju, a moglo bi se, tvrdi, dogoditi da u Hrvatsku nitko godinama ne investira, a zbog svega bi netko mogao i u zatvor.

- Sva sreca da nitko iz Istre ne sudjeluje u tome jer koncesiju dodjeljuju Vlada i HEP, ali mislim da sve to treba obaviti na krajnje profesionalan i pošten nacin, kazao je. Na našu primjedbu da ovakav dvojak stav slici na nedavne dogadaje u SDP-u kada se predsjednik zagrebacke podružnice usprotivio stavovima stranke, kazao je da je neraspisivanje javnog natjecaja stav Jakovcica, a ne IDS-a.

Buduci da predsjednik stranke misli jedno, a stranka ocito drugo, zanimalo nas je li na pomolu raskol, što je Kajin demantirao, rekavši da ima pravo na svoj stav i da on i Jakovcic nisu klonovi.

Ponovio je da nitko ne smije biti privilegiran te da ne može primjerice netko za 500 tisuca kuna ici na javni natjecaj, dok netko tko ulaže 5 milijardi kuna izbjegava zakonsku proceduru.

- Ako imaju novac, neka ulažu, svaka kuna je dobrodošla, rekao je Kajin i dodao da se slaže s Adrisom da slucaj Plomin ne treba politizirati, odnosno da ih treba pustiti na miru.

- Slažem se i s Cuccurinom da u Adrisu imaju vece lobiste od nekih koji zagovaraju neke njihove investicije jer, da ih nemaju, ne bi 20 godina imali monopol u duhanskom sektoru na ovom prostoru, veli. S obzirom da je u uvodu spomenuo da ne može na "Sanaderov nacin", zanimalo nas je li stav predsjednika IDS-a na tom tragu.

- Jakovcic ne odlucuje o koncesiji jer to je obveza države koja bi u slucaju da izbjegne javni natjecaj ucinila enormnu štetu. To bi bila Sanaderova politika bez Sanadera, zakljucio je.


Podijeli: Facebook Twiter