Plomin 1. sijecnja 2012. postaje opcina?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prošla je godina dana otkako je Inicijativni odbor za osnivanje opcine Plomin otvoreno poceo s ostvarivanjem ideje da se tamošnji mjesni odbor odvoji od Opcine Kršan u zasebnu jedinicu lokalne samouprave. Jedini rezultat dosad je negativno ocitovanje kršanskog vijeca, što se moglo i ocekivati.

Inicijativni odbor, kojim predsjedava vijecnik Edeo Brencic (nositelj NL), tvrdi da je Mjesni odbor Plomin investicijski zapostavljen iako je zbog TE Plomin glavni izvor za punjenje proracuna. Uz to, navodi i povijesne cinjenice - gradic je imao svoju upravu od antickih vremena pa sve od 19. svibnja 1947. godine, kada je ova opcina pripojena onoj labinskoj.

Brencic: Ako treba, ici cemo i do Strasbourga
Drugo dvoje vijecnika iz MO-a Plomin, oboje na Runkovoj nezavisnoj listi, ostalo je podijeljeno: Nevenka Kranjcevic glasala je protiv inicijative, a Bruno Donadic bio je suzdržan. Kranjcevic nije htjela komentirati svoju odluku, a u telefonskom razgovoru rekla nam je samo da je u startu bila protiv te ideje. Donadic je bio znatno razgovorljiviji.

- Oduvijek smo se nalazili na repu, na granici opcina i županija. Iz IDS-a sam izašao upravo zato što nisu imali sluha za nas, ali sada se ne mogu složiti s tvrdnjom da se ništa ne cini za Plomin. Cak šest od dvanaest urbanistickih planova uredenja koji ce se ove godine izraditi odnosi se na naš MO. Planiraju se dvije turisticke zone od po 20-ak hektara, koje ce za nekoliko mjeseci biti spremne za investicije. To ce odrediti razvoj ovog podrucja za sljedecih pedeset godina, kaže on.

Brencicevo samopouzdanje nije ni najmanje poljuljano negativnim stavom vijeca.- Sada idemo prema Županiji, ocekujemo da ce se o inicijativi raspravljati na jednoj od sljedecih sjednica.

Neizbježno je pitanje kako na sve to gleda Hrvatska elektroprivreda, koja se sprema izgraditi treci blok termoelektrane. Brencic kaže da je Udruga za grad Plomin, od koje je potekao Inicijativni odbor, osnovala još jedan odbor, onaj za pracenje izgradnje tog objekta.

- Ne znamo što HEP misli jer nas još nisu službeno informirali o pocetku gradnje. Želimo da prilože sve što nam namjeravaju izgraditi u sklopu gradnje novog bloka i da to potkrijepe konkretnim ugovorima. Ako se to ne dogodi za nekoliko mjeseci, obratit cemo se Županiji i državi, a ako treba, ici cemo i do Strasbourga, kaže Brencic.

Od HEP-a 12,5 milijuna godišnje
lominjani smatraju da bi od mocnog investitora mogli "izvuci" rješavanje svih infrastrukturnih problema, obnovu starogradske jezgre i odvodnju u Plomin Luci, a uz to dobiti i lucicu za barke. Buduca opcina trebala bi od HEP-a primati 12,5 milijuna kuna na godinu, a da ne bi bila ovisna o termoelektranama, Plominjani planiraju razvoj turizma.

A što bi trebalo biti sa "sirotom" Opcinom Kršan? - Imat ce proracun od oko šest milijuna kuna i funkcionirat ce kao i druge slicne opcine. Ostalom, opcine s proracunom od dva-tri milijuna funkcioniraju puno bolje nego Kršan, koji ima realni budžet od 18 milijuna kuna. Naravno, nece moci imati petnaest zaposlenih kao sada, imat ce ih cetiri-pet, koliko i buduca opcina Plomin, uvjeren je on.

Ostvare li se Brenciceva predvidanja, od 1. sijecnja 2012. godine funkcionirat ce lokalna jedinica Plomin, na površini od 30-ak cetvornih kilometara i s oko 800 stanovnika, a raspolagat ce proracunom od 14,5 milijuna kuna.


Podijeli: Facebook Twiter