Plodu se ne treba nadati, glavno da se ulike refaju

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Jaka bura, mokra zemlja i neobrezane krošnje pokazale su se pogubnim receptom za stotine maslina na Vodnjanštini koje su proteklog vikenda doslovno iščupane iz zemlje. Najgore su prošle ulike od 10 do 12 godina koje su se našle na vjetrometini, ali pravila nije bilo - dok je kod Krnjalože čupalo relativno mlade masline, na sjeveru Vodnjana padala su i starija debla.

Većina od maslinara koji su u naredna dva dana traktorima podizali stabla, vraćali ih u rupu i nabijali kolce ili rašlje za potpornje, kažu da je malo vjerojatno da će oštećene ulike ove godine roditi. Tako je i bura nastavila negativan niz koji već nekoliko godina prati maslinare na jugu Istre i osiromašuje im prinose - mazile ih nisu suše, niti obilne padaline i tople zime, a sreće nije bilo ni s raznim bolestima i štetočinama.

Trebalo je brzo reagirati

- Nije rečeno da oštećene ulike neće dati ploda, ali da su dobile po repu - dobile su. Pokidane su im žile i treba ih sanirati. Vjetar je bio jak, a zemlja mokra. Treslo je masline, deblo je radilo rupu u zemlji i samo su se izvalile, kaže Marjan Stipančić s Krnjalože koji s tastom Petrom Mirkovićem brine o 1.250 ulika. Štetu su pretrpjeli na 60-ak mlađih stabala.

- Morali smo ih brzo podignuti da se ulika može uhvatiti. Dan, dva nakon jake bure svi su bili po poljima spašavati stabla. Vidjet ćemo da li će roditi ove godine. Teško. Tek ćemo kasnije vidjeti kakva je šteta, a brine me i što je dosta lišća popadalo, kaže Petar Mirković. Odveo nas je i u susjedni maslinik Kristiana Mirkovića koji je također pretrpio štetu na 60-ak stabala. Pod spašenim stablima, trenutno vezanima konopcem za čvrsti kolac, vidljivo je lišće koje je otpalo pod strahovitom burom. Krošnje su još okrenute u smjeru bure - na fotografijama djeluje kao da smo ih snimili za jakog vjetra, iako jučer vjetra gotovo da nije ni bilo.

Fotografiju srušene ulike poslala nam je pak Melita Čikada iz svog masliniku na lokalitetu Sv. Lucija, iza vodnjanskog kolodvora. Vjetar je iz korijena iščupao tri stabla, a dosta ih je nakošenih koje su na koncu ipak uspjele odoljeti jakom vjetru.

Spas u zavjetrini suhozida

Milan Bilić, još jedan maslinar iz Krnjalože, detaljno nam je prepričao kako je spašavao masline. Zavezao bi deblo za traktor, potezao ih nazad u pravilan položaj i vraćao "na mjesto" te ih brzo osiguravao kolcima. Nakon toga, kaže, obavezno se moraju potkresati grane.

- Dobro da je i sada zemlja mokra, će se lakše uhvatiti. Krošnje smo morali prorijediti, 'ko ne bi hi opet hitilo dole. Ne vjerujem da će ove godine dati ploda, iako su žile ostale čitave s one strane na koju su polegle, dok je sa suprotne strane, otkud ih je tuklo, korijen počupan. Srića da su mlade; da su stare, bi hi morali nanovo saditi, kaže Bilić, pokazujući nam na desetke oštećenih stabala u masliniku s 800 ulika. Srećom, sve su vraćene na mjesto, pitanje je samo kako će se refati.

Ipak, čupalo je i stara stabla - na sjeveru Vodnjana, kod crkvice sv. Franje vidljivo je više starijih stabala vraćenih u zemlju. Da nešto ne štima, otkrivaju debla skroz potkresanih grana - da bi se maslina lakše održala i da ne bi pružala otpor vjetru - te svježe raskopana zemlja u krugu od metar i pol od masline. Stradavale su isključivo masline u srednjem redu, dok su one uz kraj uživale u zavjetrini suhozida. (Zvjezdan STRAHINJA, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter