Plod je crn, muha prijeti - nema se što čekati

Petar Rikato u masliniku kod ližnjanske crkve (Z. STRAHINJA)
Petar Rikato u masliniku kod ližnjanske crkve (Z. STRAHINJA)

Jučer je s berbom ulika, kako je i najavio, u Ližnjanu počeo Petar Rikato, maslinar iz Medulina, čiji se nasadi nalaze na 12 lokacija. Na akciju se odlučio posljednjeg dana rujna zbog jakog napada maslinove muhe, mada u ovom masliniku nedaleko od župne crkve u Ližnjanu zahvaljujući pravovremenoj zaštiti i nije pretrpio preveliku štetu. Masline s ovih 50 stabala odmah navečer bit će otpremljene na preradu u banjolsku uljaru Nonno Bruno. 

- Kada se o terminu berbe radi Ližnjan i Medulin su uvijek bili tjedan, dva prije ostalih. Tu su u ovo doba najviše temperature i ima najviše vlage, a topli dani i hladne noći potiču zriobu maslina. Što je sjevernije, to je berba kasnija, kaže Rikato koji je prvi počeo s berbom, a ako ne svakako je među prvima. Naknadno smo čuli da su neki Medulinci, s daleko manje stabala, počeli pobirati čak i dan ranije. Kritičarima rane berbe, koji su osuđivali prerani ulazak u maslinik samo zbog straha od najezde muhe, treba poručiti da su plodovi na većini stabala ranih sorti u ovom ližnjanskom masliniku već promijenili boju. Za razliku od drugih područja, ovdje su pojedine sorte gotovo u potpunosti crne i sumnje u ispravan termin ne bi trebalo biti. Kako je Rikato kao agronom sveprisutan u maslinicima diljem južne Istre, tako zna i da za par dana berba počinje u Fažani, dok su plodovi na vodnjanskom i galižanskom području, kaže, još uvijek zeleni. Na tim se područjima maslinari i nisu previše žalili na muhu, mada i sada trpe njene napade, a uz obalu od Fažane do Barbarige nešto je štete pričinjavao maslinin moljac. Mada ovaj maslinik nije jedan od obilnijih po pitanju uroda, vidi se da plodova ima dosta. Bere se ručnim tresačima, plodovi doslovno lete zrakom na mrežu rasprostrtu na tlu. Na stablima je, u prosjeku, po 25 kilograma ulika. Na drugim lokacijama, s obzirom na dobru rodnost ove godine pa i unatoč muhi, očekuju se i bolji rezultati. 

- Ovdje je napad bio dosta jak u srpnju, jer ima dosta bjelice koja je magnet za maslinovu muhu. Ali pravovremenom reakcijom kasnije smo je držali pod nadzorom, kaže Rikato. U masliniku, koji inače pripada Antonu Fedelu, a Rikato ga drži u zakup, dominiraju istarska bjelica, leccino, pendolino, buža i frantoio. Ima i tri rjeđe sorte radi miksanja ulja, poput zanimljive "bella di spagna", koju krasi veći zeleni plod, bez ikakvog traga uboda sveprisutne muhe. - Ta je sorta odlična za soljenje, a daje mali randman za ulje. Lijep je plod, s tvrdom kožicom, tako da se muha ne može ubušiti, objasnio je Rikato. Zvjezdan STRAHINJA  - GO03308526.jpg Obilni plodovi već se naveliko crne (Z. STRAHINJA)  


Podijeli: Facebook Twiter