Pločnik dvorišta Sv. Eufemije opasan za posjetitelje

Derutni kameni pločnik oko crkve sv. Eufemije (N. O. R.)
Derutni kameni pločnik oko crkve sv. Eufemije (N. O. R.)

Kao da nije dovoljno što šetače i posjetitelje starogradske jezgre Rovinja iz godinu u godinu muče glatke kamene i strme ulice, u opasnu zonu za pješake prometnuo se i frekventni plato uz samu crkvu gradske zaštitnice. Dvorište crkve svete Eufemije, simbola jednog od ljepših gradova na Mediteranu, zapušteno je i devastirano. Kameni pločnik s bočne strane crkve iz smjera najpoznatije starogradske ulice, Grisije, zasigurno je "vidio" i boljih dana.

Po riječima župnika rovinjske župe Milana Zgrablića, od 1943. godine do devedesetih prošlog stoljeća u crkvu i njen okoliš nije se ulagalo pa su godine nemara i nebrige uzele danak. Na mnogim je mjestima kamen izvađen ili razbijen pa je na tim devastiranim i ulegnutim površinama lako uganuti zglob ili slomiti nogu. U nešto malo boljem stanju su nadgrobne ploče na tlu.

- Samo u prošloj godini Grad je za crkvu izdvojio 300 tisuća kuna. No, ponavljam, taj je novac iskorišten za važnije potrebe, kao što je nasušna zaštita umjetnina (restauracije slike), odnosno protupožarna i protuprovalna zaštita te videonadzor. Isti novac dobiven je i od države te je iskorišten za hitne i nužne intervencije, objašnjava župnik Milan Zgrablić. Kaže da popravak opločenja dvorišta crkve, napose devastiranih nadgrobnih spomenika, iziskuje veliki trud stručnjaka i angažman konzervatora te da je riječ o obimnom i zahtjevnom poslu, koji će, nada se, uskoro doći na red.

No, kada će se to i dogoditi, župnik nije znao odgovoriti. U međuvremenu, najbolji savjet koji se može dati posjetiteljima crkve i njenog dvorišta glasi: Pazite kuda hodate! (Piše Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter