Pločica "Država Palestina" postavljena u UN-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pločica "Država Palestina" postavljena je u petak u Općoj skupštini UN-a ispred sjedala palestinskog predstavnika Rijada Mansura, dan pošto je to tijelo unaprijedilo status Palestine u UN-u iz entiteta u promatračku državu nečlanicu. 

Mansur je u svom prvom nastupu nakon toga osudio odluku Izraela o gradnji 3000 stanova za židovske doseljenike u Istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali. 

Izraelska odluka donesena je kao znak odmazde za dobiven status promatračke države nečlanice UN-a. "Odluka o gradnji je izravna provokacija", ocijenio je Mansur. 

"Naša je ruka ispružena prema miru, ali potrebno je da s druge strane teže istom", izjavio je Mansur koji je dobio ovacije kad je zauzeo mjesto iza nove pločice u zgradi u New Yorku. 

Izrael i SAD kritizirali su glasovanje u UN-u, kazavši da predstavlja prepreku mirovnim naporima na Bliskom istoku.

Izrael je u petak objavio plan gradnje 3000 stanova u židovskim naseljima Istočnog Jeruzalema i Zapadne obale, kao odgovor na prijam Palestine u statusu države promatrača u četvrtak u UN-u. 

Američka državna tajnica Hillary Clinton osudila je izraelski plan izgradnje stanova za židovske doseljenike u Istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali, rekavši da to šteti miru s Palestincima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter