Ploča benzinske postaje iz 30-ih godina

Armando Šimetić (E. VELAN)
Armando Šimetić (E. VELAN)

Armando Šimetić čuva ploču iz tridesetih godina prošlog stoljeća s natpisom o benzinskoj postaji u Kanfanaru. Mjesto je tada imalo čak dvije benzinske crpke. Radi se o svojevrsnom raritetu ili ako hoćete dokazu o nekadašnjoj veličini mjesta iznad Drage. Jer, stariji će vam Kanfanarci reći da je gradić imao šest oštarija, stanicu karabinjera i vojnika, dućane, ukratko sve što pripada urbanoj sredini. Dakako, tabla pripada vremenu kad je Istrom vladala Italija, odnosno fašizam.

Ipak, treba priznati našim susjedima istančan smisao za grafiku. Na gornjem djelu utisnut je naziv kompanije koja je nadgledavala i opsluživala sve talijanske prometnice - Touring club italiano. Na benzinskoj crpki koristila se benzina superiore, kvalitetniji benzin marke lampo. Strelica pokazuje put do pumpe još 700 metara.

Sjećam se u vrijeme kada sam kao dijete s ocem veterinarom, posjećivao Kanfanar i Žminj upoznao sam šepavog gospodina koji se smatrao prvom žrtvom istarskih prometnih udesa. Krajem dvadesetih godina prošlog stoljeća prošao je kroz bijelu cestu koja je vodila prema Puli i naletio na kamion koji ga je pregazio. Pitao ga otac koliko je tada bilo prometa a gospodin kojemu sam ime zaboravio odgovorio: " Vero, par kamiona i vetura na dan". (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter