Pljuska Hrvatskoj iz Barclay's banke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novac kojim ste kreditirali Hrvatsku prebacite u Ukrajinu ili Litvu. Preporucila je to jedna od najvecih britanskih banaka, Barclays banka, svojim klijentima, jer su njezini analiticari nakon posjeta Zagrebu uvjereni da hrvatska Vlada nije ucinila dovoljno da izbjegne pad kreditnog rejtinga iz investicijskog u kategoriju "smece".

"Mislimo da je realno da ce Hrvatska u ožujku izgubiti postojeci investicijski rejting", upozoravaju ulagace u hrvatske obveznice. Kao pozitivan primjer isticu da je po prvi put u povijesti Hrvatska srezala proracunsku potrošnju u odnosu na prethodnu godinu, da deficit pada sa 5,5 posto BDP-a iz 2011. godine na 3,8 posto u ovoj godini.

"Vladine su mjere jednokratne i nedovoljno ambiciozne", ocjenjuju analiticari Barclays banke.

Vladi zamjeraju da nije imala snagu riješiti najvece strukturalne probleme, golem javni sektor i rigidno radno zakonodavstvo, koje je ipak stavila na dnevni red u ožujku, ali po procjenama analiticara Barclays banke: "Nece biti lako rušiti kolektivne ugovore, uz tradicionalno jake sindikate".

Kao rješenje nude korjenite promjene na tržištu rada i internu devalvaciju, što je moguce provesti, primjerice, kroz rast cijena ili smanjenje placa, jer su uvjereni da je mala šansa da se Hrvatska, koja ima 80 posto duga u euru, odluci za devalvaciju kune.

Ne vjeruju da bi Hrvatska i uz dobru turisticku sezonu u ovoj godini mogla ostvariti rast BDP-a, a Vladini planovi o rastu od 0,8 posto temeljeni na investicijama cine im se i više nego optimistican scenarij, pogotovo što je vecina projekata koji se najavljuju u pripremnoj fazi. (J. MARIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter