Pljukanci s pogledom na Brijune

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na putu izmedu Fažane i Peroja, preko puta autokampa Pineta, smjestila se konoba Ulika koja je otvorena prije pet mjeseci, no vec je posjecuju brojni gosti. Za dobar glas i ukusnu domacu hranu zasigurno je najzaslužnija vlasnica Ivanka Jurcan, kuharica s dvadesetogodišnjim stažem u poznatim istarskim konobama. Uliku vodi sa sinom i kceri, a ime je konoba dobila po stablima maslina koja ukrašavaju njen okoliš. Ivanka istice da je ugostiteljski objekt na tom mjestu novost jer su konobu uredili u privatnoj kuci.



"Kao fameja smo pošli skupa delati, malo je teško to vrime, recesija je i ljudi su se prenuli, ma mi smo kuntenti, svaki dan niki dojde. Nikad ni da ni ninega", kaže Ivanka. Konoba ima 80 mjesta, a radi svaki dan osim ponedjeljka.

"Hrana se dela po domace", kaže vlasnica. Medu specijalitetima koje spretno priprema su pljukanci s kobasicama, pancetom, ombolom i gljivama, sve po istrijanski. Osim pljukanaca, nude se i fuži, a sama radi raviole.



U ponudi su ravioli sa šugom, divljaci, tartufima i maremonti sa škampima i šampinjonima te s pršutom, a gospoda Ivanka ih preporucuje s cetiri sira. Umak pravi od gorgonzole, edamera, gaude i parmezana. Svaki dan kuha maneštru i govedi šugo, a sva druga hrana radi se po narudžbi.



Jedan od specijaliteta su i teleci medaljoni Ulika, u koje se, osim maslina koje su ovdje u skladu s imenom konobe cest dodatak jelu, dodaju i kiseli krastavci, gljive i senf, što teletini daje dodatnu osvježavajucu aromu. Ivanka pece i domaci kruh ciji zamaman miris nadopunjuje svako jelo. Ništa manje primamljivi nisu ni deserti, primjerice, domace krempite koje takoder sama radi, kao i palacinke extra koje su punjene svježim sirom i prelivene umakom od šumskog voca.



U bogatom jelovniku medu hladnim predjelima su, medu ostalim, salata od folpi i od hobotnice, carpaccio od tartufa ili bifteka te sir od tartufa, a od toplih predjela sezonska je juha od šparoga. Nude i rižoto, fritaje, purece medaljone s bademom i šljivama, jela s roštilja te riblja jela poput škampa, rošpa, dagnji i kapešanta.

"Iman i ribe, i meso, i cripnju, ca god cete", kaže gospoda Ivanka. Iako, kako kaže, nima šoldi za reklamu, dolaze joj i turisti i gosti iz cijele Istre, primjerice iz Rapca i Pazina, koji su culi za nju i žele probati njene delicije. Ugodan ambijent u kojem se harmonicno ispreplice moderno i tradicionalno nadopunjuje pogled na fažanski zaljev i Brijune.


Podijeli: Facebook Twiter