Pljočkari od početka vjerovali u pozitivan ishod

Prvi međunarodni festival pljočkanja održan nedavno u Buzetu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Prvi međunarodni festival pljočkanja održan nedavno u Buzetu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Rješenje kojim je Ministarstvo kulture utvrdilo da tradicijska pučka igra "pljočkanje" ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra, sa zadovoljstvom su popratili i u Istarskom pljočkarskom savezu koji je bio formalni podnositelj zahtjeva.

- Rješenje predstavlja veliko priznanje dosadašnjem radu IPS-a, ali i obavezu. IPS već godinama održava takmičenja na tradicijski način i održavati će i dalje. U cilju dokumentiranja dosadašnjeg rada u pripremi je publikacija koja će objediniti 25 godina rada na zaštiti i razvoju pljočkanja, istaknuo je Milivoj Pacenti iz IPS-a na konferenciji za novinare održanoj u Buzetu.

Zahvaljujući pljočkarima cijele Istre, ali i šire, od početka 90 godina prošlog stoljeća pa do današnjih dana održavaju se turniri i ligaška takmičenja sa ciljem očuvanja pljočkanja. Među prvim koji su organizirano rukovodili pljočkarske aktivnosti, bio je Vlado Družeta iz Pazina koji je sakupio entuzijaste iz cijele Istre i zapisao prve pravilnike. Treba spomenuti i veliki doprinos Borisa Uljančića i pljočkare Pule i okolice, pokojnog Gracijana Srblina i  pljočkare iz Sv. Petra u Šumi, Marčenegle, Tinjana, Vižinade, Poreča, Vrsara, Pazina, Sutivanca i Savudrije.

- Od 2011. godine, kada je formalno registriran, IPS vodi brigu i skrbi o svim aktivnostima vezanim za tradicijsku igru pljočkanje i razvoj pljočkanja kao sporta. Prije tri godine na čelo IPS-a dolazi Armando Fabijančić koji je podržan Predsjedništvom krenuo u razvoj IPS-a. Treba istaknuti i dugogodišnjeg tajnika Saveza Ivana Barbara koji je sproveo  upis Saveza u registar udruga i ubrzo započeo rad na zahtjevu radi priznavanja pljočkanja kulturnim dobrom. Stručnu pomoć tom projektu dao je Etnografski muzej Istre iz Pazina i Mirjana Margetić koji su pronašli najranije zapise sa opisima pljočkanja u Istri. Elaborat je bio kvalitetno priređen, tako da smo otpočetka vjerovali u pozitivan ishod, naglasio je Pacenti.

IPS je, na pragu rješenja Ministarstva kulture, lani zatražio učlanjenje u europsku asocijaciju tradicionalnih igara i sportova, sa sjedištem u Francuskoj, i početkom ove godine dobio rješenje o punopravnom članstvu.

Uz aktivnosti na zaštiti tradicijskog pljočkanja, IPS i udružene članice, ukupno 10 udruga, od 2006. godine održava ligaško takmičenje u pljočkanju prema pravilima o sportu, a lani je podnio i formalni zahtjev za priznavanje pljočkanja sportom pri Hrvatskom olimpijskom odboru.

-Ovaj vrlo zahtjevan i složen postupak je u tijeku i vjerujemo da ćemo uz podršku HOO-a doći do pozitivnog rješenja. IPS je i jedan od inicijatora i nositelja osnivanja međunarodne asocijacije pljočkanja koja bi trebala okupiti zainteresirane zemlje radi stvaranja zajedničke discipline pljočkanja na temeljima sporta, istaknuo je Pacenti.

- S jedne strane tradicija, a s druge strane sport, fantastična je sinergija koja vodi prema turizmu. Primjerice međunarodni festival igara s ulice Tocati u Veroni u tri dana privuče 300.000 posjetitelja, istaknuo je Darko Kranjčić član Predsjedništva IPS-a.

IPS ima vrlo ambiciozne planove za budućnost, najavio je predsjednik Armando Fabijančić. Uz uređenje sjedišta IPS-a u Savičenti, radit će se, uz stručnu pomoć EMI-ja, na "multimedijalnom centru tradicijskih igara" kojega će IPS biti nositelj. Započinje se i s pripremom velikog projekta izgradnje "edukacijskog i sportskog centra pljočkanja". IPS će u suradnji sa HOO pripremiti projekte stručnog osposobljavanja trenera i projekte koje će prezentirati obrazovnim institucijama radi uvrštavanja pljočkanja u van nastavne i sportske aktivnosti osnovnih i srednjih škola. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter