Pljočkanje: Drita ruka, bistro oko i malo sriće


Povodom blagdana Svetog Šimuna i Jude Tadeja Općina Tinjan i Pljočkarski klub Tinjan, s prijateljima, organiziraju obilježavanje 20 godina pljočkanja na Tinjanštini.

Pljočkarski će se turnir održati u sklopu nadolazećeg Internacionalnog sajma pršuta (ISAP) na tinjanskom nogometnom igralištu u subotu 18. listopada s početkom u 9 sati. Tom smo prigodom porazgovarali s dopredsjednikom PK Tinjan Ljubom Milohanićem o samim počecima revitalizacije ove zaboravljene sportske igre, današnjici te perspektivi sporta.

- Prvo natjecanje u pljočkanju organizirala je, ne tako davne 1994. godine, grupa od desetak zaljubljenika u tu starinsku pastirsku igru. Dovezlo se dvi karijole škrilja i svaki si je učenija pljočku na svoj mod. Igrači i publika su uživali, kaže Milohanić koji je posljednjih godina, uz vjerne prijatelje, jedan od najaktivnijih promotora i organizatora pljočkarskih natjecanja u Istri. Povijesni prvi susret prije dva desetljeća održao se u okviru Dana istarske kuhinje u selu Šurani (restoran Hacienda), a inicijator je bio Vlado Družeta iz Pazina. Otad se pljočkarsko takmičenje u Tinjanu održava dva puta godišnje, u svibnju za Dan općine te u listopadu u sklopu ISAP-a.

- U početku je igranje bilo jednostavnije i više prijateljski. Pobjednici bi dobili purane ili pulaštre, kuneliće, kosire, suvenire, boce vina i razne druge stvari. U tih 20 lit puno se tega gambijalo, došlo je puno novih pravila, pa i neki privatni interesi.

- Ali pljočkanje ni samo hitanje grote ili aluminija, veli Ljubo Milohanić nego bi to ponajprije moralo biti druženje, širenje prijateljstva i očuvanje kulturne baštine, nastavlja Milohanić dodavši da s tim ciljem redovno i uspješno sudjeluju na turnirima širom Istre, Hrvatskog zagorja i Slovenije, a i tamošnji natjecatelji dolaze u Tinjan. (Angelo DAGOSTIN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter