"Pljesniva figura" za kraj Transarta

Pljesniva figura Istvána Erossa (I. RADIĆ)
Pljesniva figura Istvána Erossa (I. RADIĆ)

Izložbom site-specific skulpture "Pljesniva figura" Istvána Erossa iz Mađarske i projekcijom videozapisa "Opasno po život - točno u podne" rovinjskih multimedijalnih umjetnika Marčela i Petra Brajnovića u petak je u labinskom KUC-u Lamparna zatvoren 12. Transart - istarski međunarodni transdisciplinarni umjetnički festival i laboratorij.

Eross, multimedijalni umjetnik, kipar i performer, predstavio se s radom u kojem koristi prirodno stvaranje plijesni, i to omatajući drveni plašt skulpture mokrim kruhom.

- Fluidna plijesan daje skulpturi konačni oblik, boju i strukturu, ali i uvjerljivu izražajnost. Neobičnom "biološkom" intervencijom nestaje jasna granica između materija od kojih je skulptura građena, pa su Erossovi objekti osebujan primjer evolucije i transformacije jedne plastične umjetničke ideje, zapisala je likovna umjetnica Sanja Švrljuga u popratnom katalogu.

Eross je diplomirao grafiku na mađarskom Sveučilištu likovnih umjetnosti 1995., stručno se usavršavao na bečkoj Akademiji likovnih umjetnosti te na Royal Academy of Art (Haag). Nakon postiplomskog studija na Fakultetu likovnih umjetnosti u Marseilleu, prije tri godine doktorirao je na Fakultetu za glazbu i vizualne umjetnosti Sveučilišta u Pečuhu.

Vrćeni dokumentarac oca i sina Brajnovića prikazuje, pak, njihovu umjetničku akciju postavljanja ploče s natpisom "Opasno po život" na pročelje crkve u Rovinjskom Selu, kao svojevrsnu reminiscenciju na djelovanje Martina Luthera koji je, u želji za vjerskom reformom 1517., na vrata crkve u Wittenbergu izvjesio svojih 95 teza o oprostu, dogmama i uređenju crkve. Svojom pločom, objašnjeno je u popratnom letku, Brajnovići žele "upozoriti ljude da se klone klanjanju idolima i okrenu živoj istini, kruhu s neba i odgovornosti za vlastitu sudbinu".

Transart se proteklih mjesec dana - uz potporu Ministarstva kulture, Istarske županije, Grada Labina, Open Society Instituta, nizozemske ambasade u Zagrebu i grada Eindhovena - održavao pod radnim nazivom "L.A.E. FOREWER", budući da Labin Art Express, koji ga organizira, obilježava 20. godišnjicu izvođenja prve umjetničke akcije.

- Zvali smo isključivo umjetnike koji su ovdje boravili i radili posljednja dva desetljeća. Eross je, primjerice, jedan od prvih koji je stvarao i izlagao u Lamparni. Ovim izdanjem festivala nismo toliko namjeravali pokazati nešto novo u suvremenoj umjetnosti, kao što to običavamo, već je želja bila druženje s dugogodišnjim kolegama koji su nam ostavili nešto svoje u povodu našeg rođendana, kazao nam je Dean Zahtila, osnivač i predsjednik LAE-a. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter