Pljesak u Europarlamentu za clanstvo Hrvatske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zastupnici Europskog parlamenta velikom su vecinom glasova odobrili u cetvrtak na plenarnoj sjednici u Bruxellesu Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji cime se otvara put za njegovo potpisivanje sljedeci tjedan.

Glasanju su pristupila 634 zastupnika, za pristanak na pristupni ugovor glasala su 564 eurozastupnika, suzdržanih je bilo trideset i dvoje, a protiv 38.

Preostao je još formalni pristanak Vijeca EU-a koje ce u ponedjeljak dati zeleno svjetlo na Ugovor o pristupanju koji ce potom biti potpisan 9. prosinca, neposredno prije pocetka sastanka Europskog vijeca. Europsko vijece tada ce prvi put zasjedati s 28 zemalja, od kojih ce jedna, Hrvatska, imati status promatraca.

Nakon glasanja svi su nazocni europski parlamentarci poceli pljeskati, ustali su sa svojih mjesta i okrenuli se prema galeriji na kojoj je bilo izaslanstvo Hrvatskog sabora.

Osim pristanka na pristupni ugovor europski parlamentarci izglasali su i popratnu, neobvezujucu rezoluciju u kojoj izražavaju uvjerenost da ce pozitivni rezultati reformskog procesa "ojacati potporu i povjerenje hrvatskih gradana za clanstvo u EU-u", te pozivaju gradane da na referendumu o pristupnom ugovoru daju potporu, a zemlje clanice da na vrijeme dovrše proces ratifikacije.

U rezoluciji se pozdravlja završetak pregovora i istice da posao još nije gotov i da Hrvatska treba nastaviti s reformama. Za tu rezoluciju bilo je 550 glasova za, 34 protiv i 41 suzdržan. (Hina)

Kosor: Bit cu prva hrvatska premijerka u Europskom vijecu

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, koja je na pocetku službene kampanje objavila da ce izbornu pobjedu posvetiti Franji Tudmanu i hrvatskim braniteljima, i prihvacanje pristupnog ugovora u Europskom parlamentu posvetila je upravo njima.

- Zadovoljni smo i ponosni. HDZ je bio na celu hrvatskog naroda u svim povijesnim trenucima. Najzaslužnija za to što ce Hrvatska biti 28. clanica Europske unije je Vlada koju je vodio HDZ. Obavili smo težak posao kad je malo tko vjerovao da to možemo uciniti, cak su nas ponižavali sa svih strana, hvalila je Jadranka Kosor samu sebe, a ujedno se i žalila.

- Bit cu prva hrvatska premijerka koja ce sudjelovati u radu Europskog vijeca. To nam nitko ne može oduzeti, iako ce mediji to sigurno pokušati zatajiti, prognozirala je premijerka. Osim medijima, ona je nezadovoljna i opozicijom, koja joj je "odmagala, omalovažavala i željela je skršiti".

- Da su uspjeli, ne bismo postali clanica EU-a. Ali, imali smo hrabrosti i znanja i zato ovaj trenutak pripada nama. Živjela Hrvatska, zakljucila je Kosor

Referendum je najvažniji

Hrvatski predsjednik Ivo Josipovic izjavio je da je sretan, ponosan i zadovoljan što je Europski parlament prihvatio ugovor o pristupanju Hrvatske EU-u. Rekao je da nas ceka "formalni dio potpisivanja ugovora", ali i najvažniji dio - referendum.

- Volio bih da uspije s barem 70 posto, istaknuo je Josipovic.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanovic izjavio je da je ovo važan dan za Hrvatsku.

- Cekali smo godinama, na ovom smo radili godinama, usvojili smo puno europskih zakona, ali prave nas reforme tek cekaju, komentirao je Milanovic.

Tko je glasao protiv

Zanimljivo je da su protiv u Bruxellesu glasali uglavnom clanovi euroskepticnih politickih skupina. Na njih otpada 29 od ukupno 38 glasova protiv.

Prema podacima koje je objavio EU parlament, iz triju najvecih politickih skupina protiv je glasalo samo šest zastupnika. Od 264 clana najvece politicke skupine Europske pucke stranke samo je jedan zastupnik glasao protiv - i to iz njemackih demokršcana.

Od 183 clana socijalisticke skupine, cetiri ih je bilo protiv. Iz liberalne skupine, koja broji 84 zastupnika, protiv je glasao samo Nizozemac. Najviše onih koji su glasali protiv dolaze iz dvije euroskepticne skupine - EFD i ECR, uglavnom zastupnici britanske stranke za neovisnost (UKIP) i talijanske Sjeverne lige, te samostalnih zastupnika, koji nemaju zastupnickih klubova u Parlamentu. (D. CIGLENECKI/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter