Pljačkašu Petrolove benzinske u Vodnjanu 5,5 godina

Ivica Petrović sluša presudu (D. ŠTIFANIĆ)
Ivica Petrović sluša presudu (D. ŠTIFANIĆ)

Ivica Petrović (26) iz Režanci nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od pet i pol godina zbog pet kaznenih djela - četiri razbojstva i prisile nad policijskim službenikom ovoga ljeta.

Na suđenje su pozvana četiri svjedoka, no sud ih, nakon Petrovićevog potpunog priznanja kaznenih djela po svim točkama optužnice, nije imao zašto saslušati te su otpušteni. Tužilaštvo i obrana su odmah potom iznijeli završne riječi, a dva sata kasnije pročitana je presuda.

Petrovića se tereti da je u četiri navrata opljačkao dvije benzinske postaje, u Barbanu i Vodnjanu, svaku po dva puta, od 23. srpnja do 11. kolovoza, kada ga je policajac ranio pištoljem u Petrolovoj benzinskoj u Vodnjanu. Sutkinja Dorijana Dolenec Kujundžić osudila ga je za razbojstvo u Petrolu u Vodnjanu 11. kolovoza na dvije i pol godine, za prisilu nad policijskim službenikom istoga dana na 10 mjeseci te za ostala tri razbojstva - 22. srpnja na vodnjanskom Petrolu te 1. i 9. kolovoza na Ininoj benzinskoj u Barbanu, svako po godinu i pol. Ukupno zbrojene kazne bile bi sedam godina i 10 mjeseci. Tijekom iznošenja stava o krivnji Petrović je izrazio kajanje za počinjena djela.

- Svjestan sam što sam učinio i priznajem krivicu u potpunosti po svim točkama optužnice. Znam da to što sam učinio nije u redu, a isto tako znam da ću biti kažnjen. Ovim putem se ispričavam oštećenicima i svjedocima, a veliku štetu sam nanio i sebi i obitelji.

Svjestan sam da to nije način za rješavanje problema koje imam. To je pogrešno, kazao je Petrović na početku suđenja.

Branitelj je sudu predao dokaze uplate svim oštećenicima, osim jednome, budući da je on u međuvremenu predao zahtjev osiguravajućem društvu. No, Petrolu i Ini je podmirio počinjenu štetu, odnosno vratio ukradeni novac.

Županijski odvjetnik je potvrdio da je Petrović tijekom prvog ispitivanja priznao djela, a sporna je bila činjenica o kontaktu s policajcem na Petrolovoj benzinskoj, no budući da je sada priznao sve, nije bilo potrebe ulaziti dublje u raspravu.

Dosuđenu zatvorsku kaznu predložilo je tužilaštvo, a obrana se s time složila. Sud je uzeo u obzir dosadašnju neosuđivanost Petrovića, priznanje počinjenih djela kao i ona za koje tužilaštvo nije imalo materijalne dokaze, odnosno za dva razbojstva u Barbanu i jedno na Petrolu.

Kao otegotna okolnost Petroviću ide na teret njegova upornost u činjenju kaznenih djela te ozljeđivanje djelatnika Petrola tijekom zadnjeg razbojstva. Također, mahanje grlićem boce prema policajcu koji je prethodno repetirao pištolj i upozorio ga sa "stoj policija" te naguravao se s njim, uslijed čega je došlo do opaljenja pištolja i ranjavanja Petrovića u lijevu stranu leđa.

Kao olakotna okolnost uzeto je u obzir i to što je Petrolu nadoknadio 15.160 kuna i Ini 9.075 kuna štete. Sutkinja je naglasila da je za kazneno djelo razbojstva predviđena zatvorska kazna od tri do 12 godina. Petroviću je zbog visine zatvorske kazne automatski produljen pritvor. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter