Pljackašice dobile 100 mjeseci zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medicinska sestra koja je pritisnuta dugovanjem kamatarima okupila žensku bandu te realizirala dvije spektakularne pljacke zagrebackih poslovnica Splitske banke u kojima je ukradeno nešto više do 700.000 kuna uz utorak je osudena na cetiri godine zatvora.

Rijec je o 48-godišnjoj Anici Biberovic kojoj je sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Korljaka Bumci obrazlažuci presudu porucila da otimanje novca u bankama nije nacin rješavanja financijskih problema.

Drugooptužena Vesna Posmodi (50), diplomirana politologinja s podebljim buntom presuda zbog raznih malverzacija, dobila je još dvije godine i deset mjeseci zatvora. Treca kompanjonka u ovoj jedinstvenoj bandi, 49-godišnja Senka Pandža, koja je radila kao voditeljica jedne od opljackanih poslovnica Splitske banke dobila je godinu i pol zatvora.

Ovakva, relativno blaga presuda rezultat je nagodbe što su ju optuženice sklopile s tužiteljstvom. No, unatoc priznanju i kajanju, obvezane su vratiti svih 757.000 ukradenih kuna.

Podsjecamo da su sve tri nakon uhicenja objašnjavale da su ih u kriminal otjerali dugovi lihvarima. Zbog toga je Biberovic, osnažena idejom o pljacki banke o kojoj je citala u novinama, 25. studenog prošle godine oko 18 sati krenula prema poslovnici na Laništu gdje joj je bila zaposlena kuma - Pandža.

Nazvala ju je nešto ranije na mobitel i pitala ima li gužve, ocito da bi bila sigurna da ce svoj naum cim jednostavnije realizirati. I doista, oboružana plasticnim pištoljem te maskirana šalom i kapom upala je u banku. Držeci cijelo vrijeme svojoj kumi pištolj uperen u leda naredila je da joj napune torbu s novcem te nakon što je zakljucala sve djelatnike i zaštitare u jednu kancelariju dala se u bijeg. Autobusom se odvezla kuci, a plasticni pištolj bacila u smece.

Naknadno je, ocito svjesna da ju je kuma prepoznala, te znajuci da i ova ima financijskih problema, podijelila s njom dio plijena.

Drugo razbojništvo, 1. ožujka ove godine oko 17 sati, pocinila je zajedno s Posmodi u poslovnici u Maksimirskoj ulici. No, kako su ih tada nadzorne kamere snimile na dolasku u banku, iskusni istražitelji za samo nekoliko dana ušli su im u trag.

- Možda se cini da je ovdje rijec o tri babe koje su krenule u amatersku avanturu, no zapravo je u pitanju vrlo ozbiljno kazneno djelo zbog kojeg zaposlenici banaka još uvijek osjecaju posljedice, naglasila je tužiteljica.


Podijeli: Facebook Twiter