Pljacka kladionice prerasla u verbalni sukob

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nepoznati pocinitelj (ili više njih op. a.) u srijedu oko podneva opljackao je kladionicu Stanleybet u Cankarevoj ulici u Puli. Buduci da je na snazi novi Zakon o kaznenom postupku, od istarske policije nismo uspjeli saznati više informacija o pljacki, odnosno na koji je nacin pocinjena, je li bilo ozlijedenih te koja je kolicina novca otudena.

"Nevjerojatno. Opljackali su kladionicu usred bijela dana", rekla nam je jedna od stanarki koja stanuje blizu kladionice.

Zanimljivo je da je ista kladionica vec bila na meti kradljivaca. U ožujku ove godine nepoznati je nemaskirani i nenaoružani muškarac u Cankarevoj pocinio drsku kradu, jer je od djelatnice zatražio da mu preda novac. Kad je djelatnica to ucinila, udaljio se u nepoznatom smjeru. I kladionice Stanleybet u Flanatickoj ulici ove su godine takoder opljackane.

Još je zanimljivije da se danas opljackana kladionica nalazi na nepunih stotinjak metara od glavne zgrade Policijske uprave istarske. Možda su zbog toga istarski plavci bili razjareni kada je potpisani novinar svojim fotoaparatom sa "sigurne" udaljenosti fotografirao policijsku traku.

"Šta je ovo? Šta radiš? Tko ti je rekao da slikaš? Alo, tko ste vi? Ovo je ocevid nemate šta slikat'", vikao je sredovjecni celavi muškarac koji je na sebi nosio oznaku ocevidne policijske ekipe. No, ocevid, kako ga je on nazvao, na mjestu gdje smo mi fotografirali uopce se nije provodio. Policijska traka bila je postavljena na sam ulaz u kladionicu, tako da je plocnik bio slobodan i njime je bila upravo prošetala jedna bakica koja je i zavirila u praznu kladionicu.

Možda i je ocevid policajac obavljao iza naših leda, u hladu susjedne zgrade, uzimajuci izjavu od djelatnice kladionice, no mi to nismo fotografirali tako da nismo kršili nikakav zakon. Fotografirali ga nismo, sve dok nije prevršio svaku mjeru i nastavio mrmljati nešto sebi u bradu, a izmrmljao je nešto i njegov kolega u civilu koji je netom bio došao iz pravca obližnjeg parkirališta, i (ocito zbog verbalnog sukoba s nama, op.a.) nudio mu pomoc. Shvatili smo da se samo šali.

Naime, ni mi nismo ostali dužni policajcu te smo ga pitali na koji to nacin kršimo zakon, i u kojem je to zakonu i clanku navedeno da na javnom mjestu ne smijemo fotografirati. Još je smješnije što je policijska traka vrlo jednostavno mogla biti postavljena preko cijelog plocnika, pa bi se tako i prolaznici i novinari zadržali s druge strane ulice.

Netom prije negoli je policajac iz ocevidne poceo bezrazložno vikati na nas, i njegov kolega iz temeljne krenuo je prema nama govoreci nam da ne slikamo.

Ocito se istarska policija ima vremena baviti stvarima koje nisu u njihovu djelokrugu poslova - novinarstvom. Možda ih je samo zapekla cinjenica da je kladionica ponovno opljackana prakticki pred njihovim nosom, a možda je potpisani novinar samo imao nesrecu da je naletio na manjinu u policiji koja još uvijek nije shvatila da osim što slijepo provodi zakon, služi gradanima ove države od kojih na koncu i živi. A upravo ti gradani imaju pravo znati što se oko njih dogada kada je njihova sigurnost u pitanju, jer ni policija ni ova država nisu nicija privatna tvrtka. (Srecko PERŠIC)


Podijeli: Facebook Twiter