Plivati s morskim čovikom na Kamenjaku

Biserka Škatar brzo se snašla i uspjela napraviti nekoliko dobrih fotografija
Biserka Škatar brzo se snašla i uspjela napraviti nekoliko dobrih fotografija

Mladi Puljanin Oliver Škatar dostavio nam je fotografije sredozemne medvjedice viđene u nedjelju predvečer na Kamenjaku, u uvali Plovanije. S roditeljima je bio tik uz obalu, pecali su, plaža je već bila opustjela, a onda je mirnu površinu mora zabibao taj morski čovik. Na samo dva-tri metra od plitke obale.

- Svakako je bilo iznenađenje vidjeti tu rijetku životinju na samo nekoliko metara od obale. A kao što vidite na fotografijama, još je i više bio iznenađen jedan turist, koji je u to vrijeme plivao vrlo blizu medvjedice. Onome tko nije upoznat s tom vrstom tuljana može se učiniti kao da je riječ o opasnoj morskoj nemani, što je reakcija turista i pokazala: vidno se uplašio i što je brže mogao doplivao do obale i izašao iz mora. Kasnije sam otišao do tog para i objasnio im o kakvoj je životinji riječ, da nije opasna, da je zaštićena, izuzetno rijetka vrsta u Jadranu za koju se mislilo da je izumrla, i da unatoč tome što su se malo uplašili, imaju zaista veliku sreću što su je vidjeli. Još sam dodao da se ne boje nastaviti plivati sljedećih dana do kraja svog godišnjeg odmora, na što su se nasmijali, prepričava nam Oliver svoj neobični doživljaj.

Mama Biserka se brzo snašla i uspjela snimiti nekoliko dobrih fotografija, koje su nam dostavili u originalnom formatu, bez dodanih efekata ili rezanja. Tek kasnije su, kažu, primijetili da je i plivač na fotografijama.

- Tim bi turistima ove slike zaista bile posebna uspomena s godišnjeg odmora u Hrvatskoj, ali vrlo su brzo otišli s plaže pa nismo stigli razmijeniti kontakte. Po naglasku mislim da su iz Francuske, a razgovarali smo na engleskom, kaže Oliver. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter