Plivali i stari i mladi te jedan labrador

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 820 ljubitelja plivanja svih uzrasta sudjelovalo je na Poreckom delfinu, najmasovnijem rekreativnom maratonu na Jadranu, što je na plaži kod hotela Pical, odakle se startalo, okupio plivace iz citave Istre i brojne turiste.

Iako mu prognoza vremena nije išla u prilog, a jutro pocelo naoblakom, svi su odahnuli kada je protekom prijepodneva vrijeme bivalo sve toplije i suncanije pa je na kupalištu zavladala prava atmosfera.

Medu prvima smo na cilju zatekli Vladu Krajcara iz Milanezi kraj Višnjana - kao marljivi rekreativac što tjelesnu formu održava redovitim plivanjem, prevalio je pet kilometara bez problema. No, morali smo ga upitati nije li se slucajno poslužio kakvom precicom ili varkom da brže dode na cilj?

Neki su, naime, iznenadili evidenticare brzinom kojom su se pojavili na cilju, no pokazalo se da su razlozi tome vrlo jednostavni - bolja tjelesna forma, peraje ili pak spartanski pristup maratonu, na kojem si, za razliku od nekih drugih, nisu dopuštali zastajkivanja i pauze uz plutajucu špagu kojom je citava staza bila obilježena.

- Da varao, još sam i zalutao i plivao dulje no što je trebalo!, odvratio je Vlado Krajcar kroz smijeh, odagnavši svaku sumnju.

I dok se on na kupalištu pojavio poput pravog natjecatelja, drugi su iskoristili blagodati vrlo fleksibilnih pravila Poreckog delfina te sa sobom ponijeli luftice, šlaufe i druga pomagala te odmarali duž staze, neoptereceni rezultatom koji ce poluciti. Napokon, smisao je sudjelovati, a ne žuriti na cilj.

Tko se ni unatoc ležernim pravilima nije osjecao spremnim za puni dir, što je vodio u i iz uvale Peškera do hridi Barbaran, oko tzv. pala od Picala te uz uvalu Sergulje natrag na Pical, mogao je reci dosta nakon kilometar i pol ili pak tri kilometra.

U tom se slucaju, umjesto zlatne, osvajalo broncanu ili srebrnu medalju, uz obaveznu majicu s logotipom manifestacije te besplatnu okrepu i rucak, što su pripali svakome, bez obzira na otplivanu dionicu.

Do 15 sati, kada je bio zadnji rok za start, kupalištem je prodefilirala citava paleta rekreativaca - jedna gipka trudnica, brojne obitelji s djecom, grupe mladih i nešto starijih gradana, mališani s plivackim rukavicama što vec odmalena grade sportski duh i jedan posve neobicni tandem sedmogodišnjeg labradora i njegovog vlasnika.

Prema podacima organizatora, najstariji sudionik je ove godine bio Ivan Kramar iz Poreca (1931.), a najmladi Neven Baranašic (2005.) iz Kaštelira. Nije izostalo ni 300-tinjak Madara što organizirano pohode Delfin otkako je pred 11 godina utemeljen po uzoru na slicnu manifestaciju na jezeru Balaton.


Podijeli: Facebook Twiter