Plivački maraton Stoja - Valsaline Lackoviću i Trišić

Zapjenjeno more - plivači nakon starta na Stoji
Zapjenjeno more - plivači nakon starta na Stoji

Najpoznatiji pulski plivački maraton, 34. izdanje maratona Stoja - Valsaline koji tradicionalno organizira PK Pula, ponudio je ono po čemu je zadnjih godina najpoznatiji. Mnoštvo gledatelja na cilju vidjelo je novu pobjedu Darija Lackovića i Anje Trišić, tandema koji je ponovio ono što je na ovom maratonu napravio i protekle tri godine.

No, Lacković će zbog studentskih obaveza, a Trišić zbog poslovnih biti ubuduće sve manje fokusirani na plivanje pa time otvaraju prostor da ih netko ubuduće zamjeni na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja.

Ovo je dvoje pulskih plivača postalo svojevrsni zaštitni znak ovog maratona pa im je dolazak župana Valtera Flega, koji im je na kraju uručio zlatne medalje, bio dodatni poklon organizatora. Osim stalne pobjedničke postave, maraton već godinama obilježava i brojnost natjecatelja. Ove ih je godine sudjelovalo 230, raznih uzrasnih kategorija, od najmlađeg Ivana Cetine rođenog 2006. do najstarijeg Jake Barača rođenog 1936. godine.

Nekoliko stotina okupljenih na Valsalinama nestrpljivo je oko 10.30 sati iščekivalo dolazak plivača u cilj. Kad su naposljetku iza pratećeg čamca stigla prva dva plivača, uslijedili su brojni povici, jer su Dario Lacković i Tin Kaurić promašili lijevak koji je vodio do cilja, plivajući bliže obali. Čuvši galamu vodeći je tandem ipak skrenuo i "kroz prozor" ušao u ciljni lijevak nakon čega je plivač Arene Dario Lacković došao do druge uzastopne pobjede u apsolutnoj konkurenciji i četvrte uzastopne u konkurenciji plivača, dok je član ZPK-a Tin Kaurić, lani ukupno treći, ostao za zaveslaj kraći.

- Malo smo fulali ulazak u cilj jer su ga ove godine promijenili, nije postavljen tamo gdje je bio prošlih godina zbog novog plivališta. A ja nisam prije utrke došao ovdje pogledati kako je postavljen cilj, tako da to nisam znao - rekao je apsolutni pobjednik Dario Lacković.

Dok su Lacković i Kaurić još hvatali dah nakon utrke, prema cilju je plivala skupina od četiri, pet natjecatelja među kojima je bila i Puljanka Anja Trišić, koja je cilj dotaknula sedma apsolutno, ostvarivši petu uzastopnu pobjedu u konkurenciji plivačica. Nije slavila tek 2008. kad je bila na OI u Pekingu.

- Ne znam ni sama koja mi je ovo točno pobjeda, znam samo da sam dobila svaki put kad sam plivala. Ovo mi je jedini maraton koji sam plivala ove godine, baš zato što je domaći i zbog cijele ove atmosfere koja ovdje vlada, a i staza je jako privlačna, veli ona. (R. CAR, snimio M. ANGELINI)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter