Pliško: Premijerka glumi Baku Mraz

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas je zapocela isplata cetvrte rate duga umirovljenicima koji su se odlucili za cijeli iznos obeštecenja. Time je u Istarskoj županiji na racune 11.981 umirovljenika sjelo oko 73,2 milijuna kuna. U prosjeku je umirovljeniku u Istri u ovoj rati vraceno 6.110 kuna, istaknuto je na konferenciji za novinare županijskog ogranka Hrvatske stranke umirovljenika na kojoj je upozoreno da vladajuci HDZ-a nastoji preuzeti sve zasluge za povrat duga.

- Bivši premijer Ivo Sanader je, svojatajuci povrat duga, dobio parlamentarne izbore 2007. godine. Premijerka sada glumi Baku Mraz i umirovljenicima dijeli ono što im ionako pripada. Taj novac nije milostinja HDZ-a, vec pravo umirovljenika koji su ga zaradili, a HSU je ponosan što je utjecao na to da se ovaj novac vrati, istice predsjednik županijskog HSU-a Zdenko Pliško.

Dodaje da je HSU, dok je bio u vladajucoj koaliciji, pokrenuo i donošenje Zakona o dodatku na mirovinu, a u Sabor je nedavno poslan prijedlog izmijene ovog zakona za one umirovljenice koje su izabrale drugi stup, a koje sada primaju mirovinu manju za 500 do 1.500 kuna.

HSU je slicnu konferenciju za novinare održao u svim županijama jer žele upozoriti, kako vele, na sve jace politicke napade kojima su izloženi. Pliško je podsjetio da je slican atak HSU doživio na prošlim parlamentarnim izborima kada im je stranka gotovo identicnog naziva koja je nastala uoci izlaska na biracka mjesta, Stranka umirovljenika, odnijela veliki broj glasova.

- Pozivamo nadležna tijela da ispitaju poslove SU-a, koji obavlja velike poslove za Vladu, a ima samo pet do šest vijecnika te nije jasno otkud im novac. HSU je jedina parlamentarna stranka za umirovljenike koja broji 387 vijecnika. SU nam pokušava oteti clanstvo na nacin da našim clanovima za prijelaz u njihovu stranku nude 5.000 kuna, a celnicima gradskih i županijskih organizacija još i vece iznose. Bilo je pokušaja i u Istri, ali su odustali, kazao je Pliško.

Veli da je trenutno u Hrvatskoj registrirano cak šest stranaka s atributom umirovljenickih, a koje podržavaju Vladu te im je cilj zbuniti umirovljenike i uništiti HDU. Stoga ce tražiti da se onemoguci registriranje stranaka slicnog naziva buduci da je to zabranjeno i Zakonom o politickim strankama. Ukoliko im to ne uspije, razmišljaju o stvaranju stranke naziva Hrvatska demokratska zajednica Istre.


Podijeli: Facebook Twiter