Plinska platforma kraj Pule njihov je drugi dom

Dva tjedna na platformi, dva kod kuće - 'Ivana A' (D. MEMEDOVIĆ)
Dva tjedna na platformi, dva kod kuće - 'Ivana A' (D. MEMEDOVIĆ)

Udaljena 30-ak nautičkih milja od Pule, u međunarodnim vodama sjevernog Jadrana, nalazi se središnja eksploatacijska platforma "Ivana A". Podmorje Jadrana jedno je od glavnih istraživačkih prostora u Hrvatskoj, a razrada sjevernojadranskih plinskih polja počela je prije više od petnaest godina kada je Ina sklopila sporazum o poslovnoj suradnji i ugovor o podjeli proizvodnje s talijanskom naftnom kompanijom Eni, osnovavši operativnu kompaniju INAgip.

Posada na "Ivani" radi u dvije smjene i rotira se svakih četrnaest dana. Jednu smjenu čini maksimalno 18 zaposlenika od kojih njih  90 posto dolazi iz Ine. U ovom zajedničkom talijansko-hrvatskom projektu sve obaveze i dužnosti su ravnopravno podijeljene, pa tako dva tjedna Ivanom upravlja Talijan, a za to vrijeme njegov je prvi zamjenik hrvatski stručnjak, dok je u drugom dvotjednom periodu obrnuto.

Članovi posade na raspolaganju imaju 17 spavaćih soba, a u dvokrevetnim sobama nalaze se radni stol, krevet na kat i kupaonica. Platforma ima svoju kuhinju, blagovaonicu, manju ambulantu i praonicu, a na njoj u prosjeku boravi 15-ak ljudi koji se brinu za održavanje kompletnog  sustava i pogona kako na samoj Ivani, tako i na obližnjim automatiziranim platformama bez stalne posade.

Uspjeli smo na trenutak u radnoj svakodnevnici prekinuti Inine veterane - Antuna, Branimira i Branka. Sva trojica na "Ivani" rade od samog početka od kada je 1999. godine krenula s radom i svima im se uvukla pod kožu i postala drugi dom.  

- Svi do jednog se odlično slažemo i drugačije ne smije ni biti jer ovisimo jedni o drugima. Rad na platformi je isključivo timski i  bazira se na povjerenju, te onaj tko to ne može pratiti teško može opstati i izdržati ovakav tempo. Jedan drugom moramo biti oslonac. Moramo biti kao jedan. Ako jedna karika u lancu ne štima, sve može poći krivo, veli Branimir. (Piše Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ; snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

CIJELI TEKST ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter