Plinofikacija oštetila temelje rimskog kazališta

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Radovi na plinofikaciji u Dobrilinoj ulici naprasno su zaustavljeni. Kako neslužbeno doznajemo, djelatnica Arheološkog muzeja primijetila je da Plinara obavlja iskope na području gdje se nalaze ostaci Velikog rimskog kazališta te da je tijekom bušenja došlo do djelomičnog oštećenja kamenih temelja rimskog teatra.

Prema nekim informacijama, Plinara je nastavila bušenje sve dok na lice mjesta nisu došli konzervatori i arheolozi. O tome je promptno obaviješten Arheološki muzej Istre koji je radove i stopirao, a to nam je jučer na licu mjesta potvrdio Romuald Zlatunić viši kustos u Arheološkom muzeju.

- Očuvali smo što smo mogli. Nalazište je već otprije dijelom bilo devastirano, a dio je Plinara uspjela zahvatiti ali dojavom naših djelatnika izašli smo na teren i spriječili smo daljnju devastaciju, rekao je Zlatunić, dodajući da se ne radi o velikom oštećenju.

Naime, na potezu Dobriline ulice od broja 2 do 6 tijekom radova na plinofikaciji ponovno su na vidjelo izašli temelji rimskog kazališta koje je i ranijih godina tijekom raznih radova bilo ugrožavano. Zlatunić veli da je došlo do manjeg oštećenju na takozvanom pilonu, a radi se o ostatcima temelja odnosno kamenim blokovima. Za sada nismo uspjeli dobiti potvrdu koliko je pilona tijekom bušenja Plinara  točno "okrznula".

- Mali gornji dijelovi su devastirani i šteta nije velika i naša je procjena da smo na vrijeme uspjeli sve sanirati i spriječiti devastaciju. To su dijelovi nosive konstrukcije bivšeg rimskog teatra koje su kroz povijest devastirali i Austrougarska, Italija i Jugoslavija. Radovi će ići dalje i mi ćemo poduzeti sve mjere zaštite i sve fotodokumentirati, a izvršiti će se i geodetsko ucrtavanje te će se postaviti geofolija. Na dijelu gdje se nalaze cijeli piloni, konzervatori će odlučiti što dalje s time i hoćemo li element izvaditi van, no pretpostavljam da bi se mogli dogovoriti da ga izvučemo, rekao je Zlatunić.

Međutim, od konzervatora dobivamo potvrdu da se ništa neće izvlačiti van te doznajemo da bi radovi na plinofikaciji trebali biti nastavljeni već idućeg tjedna. Na pitanje zašto nitko iz Arheološkog nije bio na licu mjesta kada su iz Plinare počeli kopati, Zlatunić nije dao odgovor, uputivši nas na ravnatelja muzeja Darka Komšu. On, pak, tvrdi da s Plinarom imaju potpisan ugovor o svim radovima, a prema kojem ih je investitor dužan obavijestiti o početku radova. No, to se kaže, nije dogodilo, odnosno Arheološki nije dobio obavijest Plinare o početku tih radova. Komšo veli da je nažalost došlo do manjeg oštećenja, no da se ne radi o nekakvoj velikoj šteti.

Zašto ih nisu obavijestili pitali smo direktora Plinare Deana Kocijančića koji tvrdi da arheolozi jako dobro znaju što se radi i da ih Plinara nikada nije pismeno obavještavala a svaki su put, barem dosad, kazao je, pred početak radova bili na terenu. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter