Plinofikacija Carrarine prije Uskrsa

(B. PETROVIĆ)
(B. PETROVIĆ)

Jučer je započela plinofikacija Carrarine ulice, što je iznenađujuće s obzirom na nadolazeće uskrsne blagdane i prvi veći dolazak turista u grad. Uistinu neuobičajeno s obzirom da se upravo zbog dolaska turista ovog vikenda odgodila plinofikacija pješačkih zona. No, nasuprot Fine pokriveni su prometni znakovi i ostala signalizacije te trakama označena dionica na kojoj će se izvoditi radovi. Iz tog razloga ukinuta su parkirna mjesta u Carrarinoj ulici jer s desne strane odvijat će se radovi, dok će se s lijeve strane, uz Finu, odvijati promet.

Radovi uz nekadašnji gradski bedem

Plinofikacija u Carrarinoj ulici odradit će se "ispred nosa" arheologa, odnosno Arheološkog muzeja Istre, a u samoj blizini nekadašnjeg gradskog bedema. Arheolozi su već u blizini, u Istarskoj ulici, pronašli vrijedne nalaze mozaika, a u Dobrilinoj ulici ostatke antičkog Velikog rimskog kazališta, pa nije isključeno da se i u Carrarinoj ulici pronađu arheološki nalazi.

No, plinofikacija Carrarine ulice važna je i zbog eventualnog nastavka plinofikacije, točnije, ulaska u samu starogradsku jezgru u Kandlerovu ulicu što će, za samu Plinaru, biti izazovan projekt. Naime, Kandlerova ulica odavno već zahtijeva kompletno uređenje, stoga bi se trebalo, kada se podignu kamene ploče, zamijeniti sve komunalne instalacije, od plinovodnih, vodovodnih, električnih, telekomunikacijskih, ali i kanalizacijskih, pa je jasno da će taj projekt potrajati. Grad Pula taj će projekt, ukoliko i kad, se odluči za njega, sasvim sigurno pokušati odraditi izvan turističke sezone jer Kandlerova ulica najvažnija je turistička poveznica između Arene i starogradske jezgre.

Iako je gašenje pogona za opskrbu gradskog plina najavljivalo za svibanj, gotovo je sigurno da će se to prolongirati za najmanje mjesec dana. Razlog je zahtjevna plinofikacija starogradske jezgre, odnosno radovi u Ulici Sergijevaca i pješačkoj zoni. Naime, upravo zbog uskrsnih blagdana odgođena je plinofikacija pješačkih zona, Flanatičke ulice, te ulica Sergijevaca i Kandlerove, kako prve veće skupine turista Pula ne bi dočekala raskopana. Problem plinofikacije Ulice Sergijevaca, gdje je nova plinovodna mreža dovedena iz smjera Danteovog trga, je loša komunalna infrastruktura, odnosno brojne instalacije i loše stanje kamenog austrougarskog kanala za odvodnju. Plitko postavljeni odvodi iz objekata u Ulici Sergijevaca, koji su spojeni na stoljetni sustav odvodnje, onemogućavaju dinamične radove jer postoji mogućnost urušavanja kamenog kanala.

Odmah nakon Uskrsa Flanatička i Sergijevaca

Direktor Plinare Dean Kocijančić najavio je stoga da će radovi u Ulici Sergijevaca krenuti 7. travnja, a prvo će se odraditi 20-ak metara prema Trgu Portarata, a potom polako na drugu stranu prema Forumu gdje će se raditi fazno 25-metarske dionice sve do glavnog gradskog trga. Ispod Foruma je već postavljena instalacija pa predstoji izvesti je na 40-ak metara dugoj dionici od Kapitolinskog trga do Porte Stovagnaga kako bi plin bio doveden do Politehnike. Tek nakon toga pokušat će se plinoficirati Kandlerova ulica jer Plinara, za sada, ne zna u kojem je stanju stara instalacija kroz koju će se pokušati sprovesti nove cijevi. Direktor Plinare obećao je da ukoliko ne budu mogli dovesti nove cijevi do kućanstava da će obeštetiti domaćinstva sve dok ne krene realizacija kompletnog uređenja Kandlerove. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter