Plinio Cuccurin i Branko Zec nisu prisustvovali Skupštini Adris grupe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjednicom Glavne skupštine Adris grupe zaključen je ciklus održavanja godišnjih skupština društava u sastavu Grupe. Zanimljivost ove Skupštine je da na njoj nisu bili prisutni drugi i treći najveći dioničari i bivši dugogodišnji članovi Uprave, Plinio Cuccurin i Branko Zec.

Govoreći o poslovnim rezultatima u prošloj godini, predsjednik Uprave Ante Vlahović kazao je kako je Adris u 2016. uspješno dovršio transformaciju i ostvario snažan rast svih pokazatelja poslovanja. "To nije bilo lako ostvariti jer okolnosti su takve da hrvatsko gospodarstvo jako sporo raste i uz ovakav ritam potrebno nam je 10 godina da se vratimo na razinu iz 2008.. Hrvatska je prema podacima MMF-a najveći gubitnik recesije, a na svjetskoj ljestvici konkurentnosti pali smo za 17 mjesta. Nema konkurentnosti u neuređenim društvima - kazao je dodajući da je u takvim okolnostima Adris u posljednjih pet godina investirao više od 4 milijarde kuna, prosječno godišnje ostvarivao dobit od 427 milijuna kuna, a u 2016. godini 501 milijun kuna.

Rast dividende

"Prosječni godišnji rast dividende iznosio je 21 posto, cijene dionice prosječno su rasle od 16 do 24 posto ovisno o kojoj dionici se radi. Sve firme povećale su prihode, a Adris danas ima najveći investicijski potencijal ikad. Naše rezerve su impresivnih 8 milijardi kuna. Današnjom skupštinom i formalno smo završili transformaciju Adrisa. Umjesto posla kojem nismo više mogli dodavati vrijednost, stvorili smo rastuće i dugoročno održive poslove - rekao je Vlahović.

Nakon njega rezultate su predstavili predsjednici uprava Adrisovih društava Maistra, Cromaris i Croatia osiguranje. Maistra je u 2016. povećala osnovne prihode na 950 milijuna kuna što je 10 posto više nego u 2015., te ostvarila dobit od 131 milijun kuna. Tržište orade i brancina je najbrže rastući tržišni segment u Europi, kako se čulo, pa su i rezultati Cromarisa svake godine sve uspješniji. Lani je nastavljen rast količine ribe, pa je tako na tržište plasirano gotovo 7 tona, uz rast poslovnih prihoda i dobiti. U Croatia osiguranju je dovršeno financijsko i operativno restrukturiranje kompanije, te zaustavljen negativni trend i stabiliziran tržišni udio. Uz tržišni udio od 29,1 posto lani je ostvarena zaračunata bruto premija u iznosu 3,02 milijarde kuna.

Kredit Agrokoru

Očekivano, zaiskrilo je kod pitanja dioničara predsjedniku Uprave Vlahoviću, a većinu onih koji su se javili za riječ zanimao je kredit Agrokoru i formalnopravni okvir u kojem se odvio taj posao. "Spominje se u poslovnim krugovima, a posljednjih dana i u medijima da je Adris plasirao značajna sredstva Agrokoru. Zanima me vaš odgovor o potraživanjima Adris grupe prema Todoriću, da li je Adris imao adekvatna sredstva osiguranja za taj plasman, da li za njega postoje odobrenja i odluke od strane Uprave društva i od strane Nadzornog odbora, odnosno Skupštine društva" - pitao je Vlahovića predsjednik Skupštine malih dioničara Mihovil Prpić, a slična pitanja postavila je još nekolicina dioničara. Prpić je kazao kako drži da je plasiranje tako značajnog iznosa i preko 40 posto slobodnih sredstava jednom privatnom poduzetniku netransparentno ponašanje, te da ne predstavlja djelovanje za dobrobit društva.

Nadalje, pitanja malih dioničara odnosila su se na procjenu gubitka navedenog plasmana kada je izgledno da je upitna vrijednost kolaterala, te da li će gubitak biti 400 milijuna, kolika je rezervacija, ili će gubitak biti veći.

Vlahović je jako emotivno reagirao na sva postavljena pitanja te osobno nije dao odgovor na njih. Direktor financija Vitomir Palinac izvijestio je Skupštinu da je izvršena rezervacija za potencijalni gubitak u iznosu od 400 milijuna kuna.

Ostali članovi

Uprava društava Adris Grupe na čija poslovanja su se odnosila pitanja dali su nepotpune odgovore na pitanja malih

dioničara o jamstvima izdanim prilikom prodaje TDR-a, kao i za plasirana sredstva Croatia osiguranja za koja se u

godišnjim financijskim izvještajima navodi da je naplata neizvjesna i upitna.

Analizirati suradnju

Ante Vlahović ponovio je kako suradnju s Agrokorom treba analizirati u kontekstu ukupnosti poslovnih rezultata Adrisa.

"Adris nije slučaj, Adris je najuspješnija, ili definitivno među najuspješnijim hrvatskim kompanijama" - kazao je.

Isto tako, Vitomir Palinec izvijestio je Skupštinu da je "Adris grupa u kreditnom odnosu s Agrokorom i iznos tog kredita je 130 milijuna eura. Kredit ima originalno dospijeće 31. prosinca 2017. godine. Instrumenti osiguranja koji su uzeti su založno pravo na dionicama Jamnice od 16.799 dionica ili ukupno 75,83 posto kapitala Jamnice, založno pravo na dionicama Konzuma od 11.578.459 dionica, što predstavlja udio od 51 posto. Također, uzeto je založno pravo i na dionicama Leda i to na 11.115 dionica, što iznosi 3,54 posto. Sva založna prava upisana su kod službe Središnje klirinškog depozitarnog društva. Pored toga, uzete su i založnice i mjenice društava Agrokor, Jamnica i Konzum. Dakle, riječ je o dugogodišnjoj suradnji s Agrokorom na koju gledamo u kontekstu ukupnih Adrisovih rezultata ostvarenih u razdoblju od 2005. naovamo. Taj je odnos značajno doprinio uspjehu Adrisa što se očituje i kroz rast cijene dionice i dividende. Adris grupa je sukladno svojim standardima poslovanja pozajmicu osigurala najboljim i najsnažnijim jamstvima koja je Agrokor mogao osigurati, a koja su bila prihvatljiva za Adris" - kazao je prvi čovjek Adrisovih financija.

Što se tiče legitimnosti odluke, rečeno je kako se o poslu s Agrokorom i na Upravi i na Nadzornom odboru lani raspravljalo bar 5 puta.

Usprkos malim neslaganjima sve točke dnevnog reda na koncu su usvojene velikom većinom glasova prisutnih dioničara, pa i ona kojom je data razrješnica članovima Uprave i Nadzornog odbora. (M. P., P. N.)


Podijeli: Facebook Twiter