Plinari koncesija za cijelu Istru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Strucno povjerenstvo za dodjelu koncesije za izgradnju distribucijskog sustava plina na podrucju sjeverne Istre predložit ce da se ta koncesija dodijeli Plinari d.o.o. Pula.

Takvu odluku nije bilo teško donijeti s obzirom na to da je pulska Plinara jedina podnijela ponudu u zakonskom roku, iako je pet zainteresiranih distributera preuzelo natjecajnu dokumentaciju.

Povjerenstvo, koje cine predsjednik Valerio Drandic, clanovi iz Istarske županije Josip Zidaric, Dario Mezulic i Silvano Cukon te Boris Makšijan iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, prijedlog ce uputiti istarskom županu Ivanu Jakovcicu i Skupštini Istarske županije, koja donosi konacnu odluku.

Plinara bi na taj nacin proširila koncesijsko podrucje na citavu Istru: uz koncesiju koju ima za južno distribucijsko podrucje, ocekuje se da dobije koncesiju i za sjeverni dio na rok od 30 godina.

Koncesijom je utvrdeno podrucje obavezne i posebne izgradnje. U iducih pet godina koncesionar je dužan izgraditi distribucijsku mrežu u podrucjima obavezne izgradnje koja obuhvacaju gradove Labin, Rovinj, Porec, Novigrad i Umag te opcine Vrsar i Funtana.

S obzirom na jednostavan i jeftin transport tog ekološki najprihvatljivijeg i najjeftinijeg energenta, plinifikacija Istre prirodnim plinom prioritet je Istarske županije. Buduci da je Plinacro izgradio magistralni plinovod Vodnjan – Umag, koji bi uskoro trebao biti pušten u pogon, stvoreni su svi preduvjeti za brzu izgradnju distribucijske mreže do potrošaca. Ocekuje se da bi se prvi potrošaci do kraja ove godine mogli prikljuciti na plinsku mrežu.


Podijeli: Facebook Twiter