Plinara i Grad banaliziraju problem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Tražimo od istarskih saborskih zastupnika, posebice gradonacelnika Miletica, da u Sabor uvrste temu inspekcije spremnika plina kako ne bi dolazilo do ovakvih ili slicnih tragedija", rekao je u ponedjeljak Petar Lovric, predsjednik gradskog ogranka HSS-a, na konferenciji za novinare nadomak plinospremi na lokaciji stare plinare.

Osvrnuo se naime na izjavu direktora Plinare o nepostojanju pravilnika ili uredbe o ispitivanju takvog spremnika, koji bi jamcili sigurnost.

Lovric pita zbog cega su okolni stanari morali upozoriti na incident, kad vec Plinara jednom tjedno kontrolira spremnik, te zašto se nije ocitovala Agencija za energentsku ucinkovitost kao županijska institucija.

Ovakav spremnik, upozorava Lovric, nigdje u svijetu ne bi bio ekološki prihvatljiv jer je korodirao uslijed neodržavanja, cak na sebi nema ni zaštitne premaze. Kao da iz eksplozije plina u Šijani nije izvuceno dovoljno pouka, dodao je.

HSS smatra, nastavio je, da je u ovom slucaju izbjegnuta katastrofa širih razmjera, iako su celnici Plinare i Grada situaciju banalizirali. Lovric je upozorio da su kamere nedovoljna zaštita objekta jer je pristup lokaciji moguc sa svih strana te bi eventualni neželjeni gosti mogli lako izvršiti sabotažu koja bi imala katastrofalne posljedice po Pulu.

Rijec je o megabombi u skoro sto godina starom spremniku, zakljucio je Lovric. Podsjetio je da je na to upozoravao prije tri godine kada je proglašen dezinformatorom i lašcem, pa stoga traži ostavku, i ispriku, direktora Plinare Deana Kocijancica.


Podijeli: Facebook Twiter