Plinacro i HEP osnovali LNG Hrvatska

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HEP i Plinacro potpisali su ugovor o osnivanju nove tvrtke LNG Hrvatska d.o.o., koja ce s udjelom od 11 posto uci u konzorcij Adria LNG za gradnju i upravljanje LNG-om na Krku.

Ugovor su potpisali predsjednik Uprave Plinacroa Jerko Jelic Balta i predsjednik Uprave HEP-a Leo Begovic, koji ujedno cine i Skupštinu novog društva LNG Hrvatska. Predsjednikom uprave imenovan je Goran Francic, direktor Sektora razvoja Plinacroa, dok je drugi clan Uprave Dubravko Lukacevic, sadašnji clan Uprave HEP-a.

U skladu s preporukom Vlade, Plinacro i HEP ce kroz LNG Hrvatska preuzeti 11-postotni udio u Adria LNG konzorciju, pri cemu ce unutar zajednicke tvrtke svaki od partnera sudjelovati u ravnomjernom udjelu od 50 posto.

Vec su ranije uputili i zajednicko pismo Adria LNG konzorciju, stranim partnerima, potvrdivši svoju spremnost za pocetak pregovora o ulasku u konzorcij te time i operativno pokrenuli proces ukljucenja tvrtke LNG Hrvatska u Adria LNG konzorcij.

Podsjetimo, u Adria LNG-u za sada se nalaze njemacki E.O.N, austrijski OMV, francuski Total i slovenski Geoplin, ciji ce se trenutni vlasnicki omjeri promijeniti ulaskom LNG-a Hrvatska s udjelom od ukupno 11 posto i Ine, koja bi u konzorciju trebala sudjelovati s udjelom od 14 posto.

Kako je danas rekao Jelic Balta, Plinacrov je primarni interes u projektu izgradnja i operiranje plinovodima za evakuaciju LNG-a s Krka na kopno i dalje prema konacnim destinacijama.


Podijeli: Facebook Twiter