Plin u lipnju stiže u Podravku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U cetvrtak je službeno nastavljena plinofikacija Umaga na potezu od mjerno-redukcijske stanice u Špinelu prema Podravkinom pogonu za preradu pomidora u centru grada, koji ce nakon dovršetka radova, 15. lipnja, biti spojen na plin. Gradilište su simbolicno otvorili direktor pulske Plinare Dean Kocijancic, umaški dogradonacelnik Mauro Jurman i županijski procelnik za gospodarstvo Alen Damijanic.

- Radi se o dionici dugoj 2,5 kilometara koja košta oko 1,6 milijuna kuna, cemu valja pridodati 600-tinjak tisuca kuna vrijednu odorizacijsku stanicu, takoder u Špinelu, koja bi se uskoro trebala poceti graditi. Bez nje ne možemo spojiti domacinstva i škole. Gradevna dozvola koju imamo pokriva ukupno 11,8 kilometara plinovoda, od kojih sada radimo prvu fazu, a ostalo ce se graditi na jesen. Tada ce se napraviti plinovod za kucanstva i gospodarske subjekte u naseljima Pozioi, Joakim Rakovac, Moela i Komunela. U iducih pet godina na Umaštini izgradit cemo ukupno 36 kilometara plinovoda, objasnio je Kocijancic.

- Umag je prvi grad u Istri nakon Pule koji uvodi plin. U proracunu imamo osigurana sredstva za prilagodbu gradskih ustanova, poput vrtica, škola, Ucilišta i drugih, koje ce se od jeseni spojiti na plinsku mrežu. To ce nam znatno olakšati rad i smanjiti troškove, jer više necemo, primjerice za grijanje, morati kupovati naftu unaprijed. K tome, štitit cemo okoliš s obzirom na to da je Umag nedavno s nekoliko gradova potpisao povelju kojom se obavezuje do 2020. smanjiti emisiju ugljicnog dioksida, kazao je Jurman.



- Svi koji su vec spojeni na plinsku mrežu racionalizirali su svoje poslovanje i smanjili troškove. Siguran i cist energent uskoro ce dobiti i Podravka, koja trenutno mora unaprijed kupovati energente i skladištiti ih. Ta ce tvornica u buducnosti, slijedom toga, placati manju naknadu za emisiju štetnih plinova i nadamo se naposljetku da ce to donijeti bolje rezultate i za umaške poljoprivrednike. Prema planu, u Istarskoj županiji spojit cemo 6.500 kucanstva na plin, a ovo danas pocetak je i za 1.200 malih i srednjih poduzetnika, napomenuo je Damijanic.

Tvrtka Plinacro, kao operater transportnog sustava prirodnog plina, izgradnjom plinovoda Vodnjan - Umag dovela je plin iz jadranskog podmorja do Umaga u lanjskom rujnu 2010., nakon cega su stvoreni uvjeti za pocetak izgradnje plinske mreže i distribuciju prirodnog plina. Plinara Pula, kao koncesionar za Istarsku županiju, prema prethodno zapocetim radovima u industrijskoj zoni Ungarija izgradila je plinsku mrežu na koju se prikljucila tvornica Sipro lani u rujnu 2010. i od tada se koristi prirodni plin kao jeftiniji, cist i ekološki prihvatljiv energent. Nedugo za njima na plin je prešla i tvornica Aluflexpack.

Kocijancic je podsjetio da Plinara ima ugovor s dvije banke za kreditiranje kucanstava za prilagodbu na plinsku mrežu. Najavio je da ce uskoro poceti gradnja odorizacijske stanice i u Porecu, nakon cega ce na plinsku mrežu prva biti spojena dvorana Žatika.


Podijeli: Facebook Twiter