Plin se u Istri sporo grana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Imenovanjem pulske Plinare koncesionarom za sjevernu Istru na jednoj od sljedecih sjednica Županijske skupštine formalno ce biti ostvareni uvjeti za izgradnju distribucijske mreže na vecem dijelu poluotoka.

Državni operater plinskog transportnog sustava Plinacro izgradnju magistralnog plinovoda Vodnjan – Umag dovršio je vec krajem prošle godine. Još 2006. Plinacro je izgradio magistralni plinovod Pula – Karlovac, cime su kopnena Hrvatska i Istra dobili mogucnost korištenja prirodnog plina iz sjevernojadranskih plinskih polja, a izgradnjom tog i novog plinovoda do Umaga omogucena je plinofikacija veceg dijela Istre.

Iako se plinofikacija priprema niz godina, Istarska županija nije spremno docekala dolazak magistralnih plinovoda. Distribucijska mreža se pocela širiti tek u Puli. Na trasu plinovoda prema Karlovcu spojena je jedino tvornica Rockwool, dok su istarski gradovi na zapadnoj obali tek izradili idejna rješenja svojih distribucijskih sustava.



Direktor Plinare Dean Kocijancic kaže da ce se s prvim kreditom koji je podigla Plinara plinoficirati sva podrucja Pule koja su do sada bila opskrbljivana gradskim plinom. Za dovodenje plina na podrucja koja ga dosad nisu imala, kao što su Veli Vrh, Valdebek i Busoler, potom i Štinjan, a u drugoj etapi i u gradove i opcine u pulskom prstenu, trebat ce utrošiti daljnjih 130 milijuna kuna. Pula bi trebala mrežu za prirodni plin dobiti do 2013., a pulski prsten do 2018. godine.

Kad je rijec o ostalim istarskim gradovima na trasi magistralnih plinovoda, Kocijancic smatra da ce se izgradnja distribucijske mreže odvijati u iducih pet godina. U Rovinju, Porecu i Labinu bit ce izgradeno 40-ak, Umagu 30-ak, a u Novigradu, Vrsaru i Funtani oko osam kilometara plinovoda, što se može izvesti u tom roku. Za plinofikaciju ovih gradova i opcina Plinari ce trebati 142 milijuna kuna. (A. POKRAJAC)

VIŠE MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter