Plin se tek približava Porecu i Rovinju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mnogi su ostali iznenadeni kada je državni distributer prirodnog plina Plinacro u cetvrtak objavio da je zapoceo isporuku prirodnog plina istarskim gradovima Porecu i Rovinju. Na zahtjev operatera distribucijskog sustava Istre, pulske Plinare, ti su gradovi tek prikljuceni na odorizacijske stanice, izgradene uz mjerno-redukcijske stanice magistralnog plinovoda Vodnjan-Umag, a Porec i Rovinj za sada nemaju mjesne plinovode ni prikljucene potrošace.

Odorizacijske stanice služe za ubacivanje intenzivnog mirisa u prirodni plin kako bi potrošaci osjetili eventualna propuštanja u instalacijama i potrošnim uredajima.Istina, Porec je korak ispred Rovinja. Ondje je, naime, plin stigao do nove sportske dvorane Žatika, koja, medutim, nije prikljucena na plin. Naime, da bi mogla koristiti novi energent, treba preurediti kotlovnicu.

U Rovinju je paku tijeku je natjecaj za izbor izvodaca radova prvog dijela od 5,5 kilometara plinovoda od mjerno-redukcijske stanice Turnina do tvornice Mirna, gdje ce se izgraditi regulacijska stanica za sniženje pritiska plina prije ulaska u odvojke za krajnje potrošace.

Izgradnja ovog dijela plinovoda zapocet ce u sijecnju iduce godine, a da bi se brže završio i prikljucili prvi izvodaci, radit ce se istovremeno iz dva smjera.

Plinara je pred dobivanjem i druge gradevinske dozvole za daljnjih desetak kilometara rovinjskog plinovoda. Prilikom rekonstrukcije trgovacke Ulice Carera vec su postavljene cijevi za distribuciju plina, kao i uz kolektor kanalizacije duž obale. Cijevi se polažu i u kanale koji se kopaju za kolektor kanalizacije od Štange do Gripola.

Po rijecima direktora Plinare Deana Kocijancica, u izgradnju sustava za odoziraciju u Rovinju i Porecu uloženo je oko 1,5 milijuna kuna, a radove je izvela specijalizirana tvrtka Monter - strojarske montaže iz Zagreba.

Prije Rovinja i Poreca na magistralni plinovod prikljuceni su Umag i Pula. U Umagu su na plinovod prikljucene poslovna zona Ungarija i Podravkina tvornica. Zanimljivo je, medutim, da je na prirodni plin u Istri prvi prikljucen Kršan. Naime, prilikom gradnje tvornice Rockwool izgraden je lokalni plinovod spojen na magistralni plinovod Pula - Karlovac. (A. POKRAJAC)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter