Plin korak do Umaga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradevinski radovi za plinsku distribucijsku mrežu na podrucju grada Umaga poceli su jucer. Bageri su zarovali zemlju na trasi kraj ovdašnje mjerno-redukcijske stanice, uz cestu Umag - Sveti Vid, prema radnoj zoni Ungarija, u kojoj bi se vec za 40-ak dana, kako je najavio gradonacelnik Vili Bassanese, prva dva velika industrijska potrošaca trebala prikljuciti i poceti koristiti prirodni plin. On ce, podsjetimo, s platforme Ivana, odnosno iz istarskog podmorja, stizati magistralnim plinovodom Vodnjan - Umag.

Postepeno ce im se pridruživati manji korisnici u toj zoni, kao i buduca Podravkina tvornica cije je preseljenje iz središta Umaga u planu.

- Krajem ove ili pocetkom sljedece godine zapocet cemo izgradnju kraka prema gradu, pa ocekujemo da ce 2011. na plin biti prikljucene javne institucije kao što su škole, vrtici, Pucko otvoreno ucilište i Gradska knjižnica te prva domacinstva, najavio je Bassanese i naglasio da ce jucerašnji dan zasigurno ostati zabilježen u povijesti grada Umaga.

Županijsku koncesiju na 30 godina za izgradnju mreže i distribuciju plina za sjevernu Istru - gradove Labin, Rovinj, Porec, Novigrad i Umag te opcine Vrsar i Funtanu, ima pulska Plinara.

"Plinofikacija je najveci infrastrukturni zahvat na umaškom podrucju, od izuzetnog znacaja za naše gradane, gospodarstvo, turizam i javne ustanove. Danas je to realnost i kroz cetiri do pet godina na plin ce se moci prikljuciti svaki gradanin koji to bude želio. Prirodni ili zemni plin koji je ekološki cist energent cak je i upola jeftiniji od energenata koji se trenutno koriste za proizvodnju, grijanje ili kucne potrebe.

Prioritet nam je radna zona Ungarija, cijom cemo plinofikacijom stvoriti uvjete za smanjivanje ulaznih troškova tvrtki, cime ce im proizvodi postati konkurentniji i radna mjesta sigurnija, a zona ce postati interesantna i konkurentna za ulaganja u gospodarstvo i obrtništvo", istaknuo je Bassanese.(Kristina FLEGAR)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter